Na cechovní zabijačku letos padne deset čuníků, o jednoho více než loni. „Připravíme na tři sta litrů polévky, která se bude podávat horká, sto cepů tlačenky, vyudíme šedesát šrůtek bůčku i krkovici a kotlety," řekl cechmistr Karel Nosek alias Karlos I.

Chybět nebude ani vařený ovar nebo dvanáct stovek jitrnic. Před stánky s voňavými dobrotami se tradičně tvoří dlouhé fronty, takže příchozí se mají na co těšit.

Příprava takového množství pochoutek dá členům cechů patřičně zabrat. „Začneme už v pátek a v sobotu budeme pokračovat. Celkem se na přípravě bude podílet asi tak sedm lidí včetně dvou cechovních dam, které mají čas, a také mistr řezník. V neděli pak půjdeme doslova s kůží na trh. Nejvíce práce dá našpejlovat tolik jitrnic," dodal Karel Nosek.

Členové cechu dříve na náměstí na trojnožku věšeli opravdového čuníka, aby zejména děti z paneláků viděli, jak taková klasická zabijačka vlastně vypadá. Maso ale v tomto případě nesmí jít do prodeje, zakazují to hygienické předpisy.

Členové cechu by ho tak museli zkonzumovat sami. „Přemýšleli jsme o tom, že bychom selátko na náměstí pověsili, ale další dny bychom ho museli zpracovat a na to už nebudeme mít síly a čas. Lidé ale o prasátko nepřijdou, vystaveno bude dřevotřískové zlaté prase," vysvětlil Karel Nosek.

Cechovní zabijačka se uskuteční letos už poosmnácté. Loni ji ale cech kvůli sporům s vedením města přesunul do sousedních Moravičan, letos se vrací zpět do Mohelnice.

Mohelnické náměstí Svobody provoní vepřové dobroty v neděli 15. prosince od devíti hodin ráno, kdy už bude k dostání zabijačková polévka zvaná bouřka. O půl hodiny později se začnou prodávat i cechovní klobásy, jitrnice a tlačenka nebo domácí uzené maso. Na zahřátí bude k dostání svařáček nebo čaj a dechová hudba Mohelanka bude vyhrávat koledy.