Obec se rozhodla požádat stát o převod budovy, kterou by chtěla svěřit občanskému sdružení Soužití 2005. „Chtěli bychom zde vybudovat čtrnáct až šestnáct malometrážních bytů pro lidi v nouzi,“ přiblížil nápad zastupitel Mikulovic a ředitel společnosti Soužití 2005 Jiří Rozsypal.

Krizové byty na Jesenicku prakticky nejsou. Jeden jediný se dvěma lůžky provozuje právě mikulovické Soužití 2005. „Sociální byty by sloužily lidem, kteří přijdou o domov při požárech, povodních a jiných katastrofách. Budou je moci využít i mladí manželé nebo lidé po rozvodu, kteří skončí bez střechy nad hlavou,“ přiblížil budoucí obyvatele krizových bytů Rozsypal.

Unikátem Jesenicka by bylo mezinárodní nasměrování. Dům stojící na hranici se pro tuto možnost podle Rozsypala vyloženě nabízí. „Dohodli jsme se s polskou stranou, která poskytuje podobné služby v sousedních Glucholazech, že zde budou moci dočasně bydlet i Poláci,“ potvrdil myšlenku Rozsypal.
S touto ideou plně souhlasí i mikulovická radnice. „Myslím, že je to smysluplný nápad, protože s našimi lidmi tak velkou kapacitu nenaplníme, ale musíme dát peníze do jedné kasy,“ řekl starosta Mikulovic Ivan Dost (nez.).

Žádostí o převod budovy celé martyrium teprve začíná. Přestavba na sociální byty si podle hrubých odhadů vyžádá kolem patnácti milionů korun. „A to je dost velký krajíc,“ dodal ředitel sdružení Rozsypal.