„Letos zastupitelstvo rozhodlo, že neudělí cenu v kategorii životní prostředí a ekologie," sdělila mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.

V zajímavé kategorii, ve které se město oceňuje za významný počin v humanitární a sociální oblasti, si jednoznačné vítězství odnesou dva šumperští policisté Jakub Rybička a Ondřej Bajaník. Loni v dubnu zachránili život desetiletému chlapci. Hoch tehdy nerozvážně skočil do Desné a voda ho stáhla pod splav. I když se pro chlapce vrhl muž z nedaleké zahrádkářské kolonie, nebylo v jeho silách dítě z ledové vody vyprostit. Oba policisté, kteří záhy dorazili na místo, hocha vytáhli a oživovali ho až do příjezdu záchranky. Díky včasnému zásahu se chlapec zotavil a je bez zdravotních následků.

Jedno ocenění zastupitelé udělí in memoriam. Za přínos městu patří dlouholeté ředitelce kina Oko Zdeně Holubářové, která loni na podzim podlehla těžké nemoci. Za jejího vedení se šumperské kino dostalo na úroveň špičkových kinosálů. Zdena Holubářová se velkou měrou zasloužila nejen o rekonstrukci interiéru, ale především také o vybavení moderní technologií. Kino Oko nyní převyšuje úroveň většiny sálů v okresních městech.

Slavnostní večer, kde budou ceny předány, se bude konat 13. dubna v šumperském divadle.

Kdo získá Cenu města za rok 2012

Kategorie kultura: Festival Džemfest
Kategorie sport: Pavel Paloncy
Kategorie cena mladých: dětský taneční pár Adam Chytil a Klára Navarová
Kategorie významný počin v humanitární a sociální oblasti: Jakub Rybička a Ondřej Bajaník
Kategorie vzdělávání: Zdeňka Brandejská
Kategorie podnikání: SHM – PIVOT, s. r. o.
Kategorie architektura – novostavba: Přístavba a úpravy na ul. Slovanská 1779/17
Kategorie architektura – rekonstrukce: Kavárna U Bílého psa
Kategorie životní prostředí a ekologie: cena neudělena
Kategorie přínos městu: Zdena Holubářová – in memoriam