„Jsou to staré ekologické zátěže, které ohrožují životní prostředí. Je třeba je odstranit,“ vyzval starosty obcí k nápravě vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Jeseník Milan Sedlák. Zároveň starosty upozornil na možnost čerpání dotací z evropských fondů. „Teď je náruč otevřená. Nejdříve ale musíte zavolat odborníka, který prošetří skládku a navrhne řešení. Je možné, že u většiny z nich půjde udělat rekultivace,“ dodal Sedlák.

Jedním z prvních, kdo se k úklidu skládky hlásí, je Jeseník. Likvidovat má zbytky po zkrachovalé pile v Bukovicích. „Počítáme s tím v rozpočtu, ale musíme udělat geologický průzkum, protože se ve zprávě hovoří, že by tam mohly být ropné látky. Pak požádáme o dotaci,“ řekl místostarosta Jeseníku Vladimír Cupal (nez.).

Někteří starostové se k výzvě úřadu nehlásí. Ne všechny skládky jsou totiž na katastrech patřících obci. „Nápravu může dělat jen vlastník pozemků, kterým je v našem případě stát. Ekologové by měli vyzvat stát zastoupený pozemkovým fondem, aby si uklidil svůj nepořádek,“ řekl Mojmír Michálek (ODS), starosta Bernartic, pod které patří Horní Heřmanice.

Stejně hovoří i starosta Vápenné. „Máme u nás velkou skládku, kde se hromadí stavební materiál, pneumatiky. Pokoušeli jsme se dávat zákazové tabule, řetězy, upozorňovali občany, nic nepomohlo. Skládka je ale na území pozemkového fondu,“ uvedl starosta Vápenné Leoš Hannig (KDU-ČSL).