Cestující tak mohou využít zlevněné jízdenky, aniž by si museli pořizovat slevovou In-kartu Českých drah. V celé republice akce platí na čtyřiačtyřiceti úsecích. „Snažíme se tímto způsobem přilákat cestující na nejméně vytížené tratě, abychom zlepšili jejich ekonomiku a pokud možno na nich uchovali provoz," řekl ředitel odboru regionální dopravy Českých drah Ivo Toman.

Například za zpáteční jízdenku na vlak z Javorníku do Jeseníku tak cestující zaplatí sedmasedmdesát korun, zatímco plné jízdné by ho přišlo na sto tři koruny. Při cestě ze Zlatých Hor do okresního města a zpět dělá úspora sedmnáct korun.

Největší železniční dopravce se snaží zjistit, zda je tak možné získat nové zákazníky. „Krajské rozpočty jsou napjaté a náklady neustále rostou. Dříve či později přijde na řadu otázka, zda nemá být na takových tratích doprava zastavena. Pokud ale existuje potenciál přilákat cestující do vlaků, je správné to nejdříve prověřit," míní Ivo Toman.

České dráhy s touto nabídkou přišly na několika lokálních tratích už před rokem a půl a měly úspěch. „Po zavedení akčního jízdného nedošlo k propadu tržeb, ale naopak. Cestující začali více využívat vlak a někteří k nám přešli z autobusů," uvedla ředitelka odboru produktů a cenotvorby Českých drah Ester Jánošiová.

Akční nabídka platí na jednosměrné nebo zpáteční jízdenky mezi stanicemi na vyjmenovaných tratích. Cestující, kteří jezdí na traťové nebo síťové jízdenky, ji využít nemohou. Slevu nedostanete ani v případě, že cestujete do stanice, která neleží ve vyhlášeném úseku, například ze Zlatých Hor na Ramzovou.