Důvodem jsou stavební práce na modernizaci železničního koridoru mezi Kolínem a Prahou a s tím spojené výluky. Ty přitom potrvají až do 29. června. „Řada dálkových vlaků Českých drah je proto v úseku mezi Prahou a Kolínem odkloněna po trati přes Lysou nad Labem. Kvůli jízdě po delší odklonové trase jsou posunuté odjezdové a příjezdové časy ve stanici Praha hlavní nádraží. Zároveň budou vlaky zastavovat místo Libně ve Vysočanech," popsal hlavní změny mluvčí Českých drah Petr Pošta.

Vlaky EuroCity a expresy z Prahy přes Zábřeh dále na Moravu kvůli tomu odjíždějí ráno a dopoledne z Prahy o dvanáct minut dříve, než je uvedeno v jízdním řádu. Týká se to spojů, které odjíždějí z Prahy mezi šestou a jedenáctou hodinou a do Zábřehu přijíždějí v době od 8.20 do 13.20 hodin.

V opačném směru jedou odklonem odpolední spoje. Jedná se o vlaky, které ze Zábřehu odjíždějí od 13.40 do 19.40 hodin. Ty nově přijíždějí do Prahy hlavního nádraží o patnáct až dvacet minut později.

Po odklonové trase jedou také všechny rychlíky z Prahy přes Zábřeh dál na Moravu. Z pražského hlavního nádraží odjíždějí oproti jízdnímu řádu o devět minut dříve. Výjimkou je noční rychlík Bohemia z Prahy do Humenného, který má stejný odjezd, ale nezastavuje v Kolíně.

V opačném směru jedou odklonem všechny rychlíky s výjimkou spoje, jenž odjíždí ze Zábřehu v 8.50 hodin. Do hlavního města přijíždějí o čtrnáct až dvaadvacet minut později.

Výlukové jízdní řády cestující najdou ve vývěskách ve stanicích a na internetových stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu nebo http://www.cd.cz/cs/vnitrostatni-cestovani/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady/files/k010vyluka02.pdf.

„Cestujícím doporučujeme, aby věnovali zvýšenou pozornost plánování své cesty a dopředu se informovali o všech těchto dopravních změnách. Za případné komplikace vzniklé v důsledku výlukových prací se cestujícím omlouváme," dodal mluvčí Českých drah.

Omezení se dotkla i vlaků soukromého dopravce RegioJet. Konkrétně jde o vlaky, které do Zábřehu přijíždějí v 9.47, 11.47 a v 17.47 hod. Ty odjíždějí z Prahy hlavního nádraží o deset minut dříve. V opačném směru jedou odklonem žluté expresy odjíždějící ze Zábřehu ve 12.08, 16.08 a 18.08 hod. Do Prahy přijíždějí o jednadvacet minut později.