Komfort srovnatelný s vlaky EuroCity nebo InterCity nabízí nejmodernější rychlíková souprava InterPanter. Ta začala jezdit na rychlíku, který odjíždí ze Šumperku po šesté hodině ráno do Brna. Zpět se vrací z Brna po sedmnácté hodině a do Šumperku přijíždí před dvacátou hodinou, tedy na velmi vytížených spojích.

Cestující ocení klimatizaci, wifi připojení k internetu, bezbariérový nástup a mnoho dalších novinek.

„Jednotka představuje první nízkopodlažní soupravu Českých drah. Díky tomu velmi snadno nastoupí maminky s kočárky, lidé na invalidním vozíku, senioři nebo cyklisté. K dispozici jsou také elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky, jako jsou notebooky nebo mobily, které dnes lidé na cestách hojně využívají," sdělil Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.¨

Souprava Českých drah InterPanter na olomouckém hlavním nádraží

Místa pro kočárky i pro jízdní kola

Ve vlaku nechybějí místa pro kočárky a vyhrazená místa pro cestující s malými dětmi. Ty tak při hraní během cesty neruší ostatní cestující. Pro cyklisty jsou zase připravená místa pro odložení jízdních kol. České dráhy ještě řeší, že by ve vlaku byly umístěny také automaty s drobným občerstvením.

Už od poloviny prosince navíc České dráhy na lince ze Šumperku, respektive Jeseníku do Brna začaly nasazovat namísto starých koženkových vozů modernizované velkoprostorové vagony s čalouněnými sedačkami.

Cenová bitva

Soukromý dopravce RegioJet, jehož žluté vlaky stavějí i v Zábřehu, bojuje s velkou konkurencí na trati do Prahy cenou. Zlevnil proto jízdenky ze Zábřehu do Prahy z původních sto osmdesáti korun na 155 korun. Držitelé takzvaných Kreditových jízdenek zaplatí ještě o pětikorunu méně.

„Díky našim zákazníkům jsme loni rostli o více než čtvrtinu a dostali jsme se na trati z Prahy přes Olomouc a Ostravsko do Košic do zisku. Chceme zákazníkům poděkovat, a proto jsme na některých trasách snížili ceny," vysvětlil majitel společnosti Radim Jančura.

Cena platí pro třídu Standard ve velké většině spojů. Týká se prakticky všech vnitrostátních spojů RegioJetu, které jedou mimo přepravní špičku. Ta je především v pátek a v neděli. Ze snížené ceny se počítají i další slevy, například pro žáky a studenty nebo seniory.

Děti do patnácti let tak zaplatí za jednosměrnou jízdenku mezi Zábřehem a Prahou jen pětasedmdesát korun, studenti do šestadvaceti let se žákovským průkazem jen o desetikorunu více. Seniory nad šedesát let vyjde jedna cesta mezi oběma městy na 113 korun.