Na frekventované silnici řidiči nedodržují rychlost.

Místní se bojí o svou bezpečnost a žádají instalaci dopravní značky, která by šoférům připomenula povolenou padesátku.

Se svou snahou však nejsou úspěšní.

Silnice druhé třídy přes Ramzovou je v nyní jedinou dopravní spojnicí okresů Šumperk a Jeseník.

Slouží jako objízdná trasa uzavřené cesty přes Červenohorské sedlo, jezdí po ní i autobusy namísto vlaků odřeknutých kvůli rekonstrukci železniční trati do Jeseníku.

Na silnici, podél níž chybí chodník, kvůli tomu citelně přibylo aut.

Řada řidičů si přitom s nejvyšší povolenou rychlostí hlavu neláme.

„Po pravé straně silnice roste les. Řada řidičů si myslí, že přehlédli značku konec obce a pustí to z kopce dolů," popsala situaci Marie Bazgerová, která na Ramzové spolu s manželem spravuje penzion Pacifik.

Pavel Bazger ukazuje místo, kde byla krátkou dobu umístěna značka omezující rychlost na padesát kilometrů v hodině.

Pavel Bazger ukazuje místo, kde byla krátkou dobu umístěna značka omezující rychlost na padesát kilometrů v hodině. Autor: DENÍK/Petra Krňávek

Další značky? Plýtvání veřejnými penězi

Do půli kopce směrem na Jeseník by proto chtěli instalovat dopravní značku omezující rychlost na padesát kilometrů v hodině, aby rozjeté řidiče umírnila.

Na tomto místě „padesátka" dokonce krátkou dobu stála, záhy však byla přemístěna na vrchol kopce.

„Před několika týdny se přímo na místě, kde měla značka stát, stala smrtelná nehoda," poznamenal Pavel Bazger.

Podle vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství Města Jeseník Josefa Liberdy byla značka v půli kopce umístěna nezákonně a na základě upozornění osoby provádějící státní dozor se vrátila na vrchol kopce.

Liberda připomenul, že v současnosti jsou řidiči na nejvyšší povolenou rychlost na Ramzové upozorněni dvakrát.

„Není možné plýtvat veřejnými prostředky a třikrát upozorňovat řidiče v úseku pěti set metrů, že musí dodržovat nejvyšší dovolenou rychlost. Stal by se z toho precedens," sdělil Josef Liberda.

Nejvyšší rychlost: 107 km/h

Změnu současného stavu neplánuje ani Olomoucký kraj, kterému silnice patří.

Odkazuje přitom na „padesátku", která byla kvůli malé hustotě zástavby po pravé straně silnice ve směru na Jeseník instalována na vrchol kopce.

„Dopravní značka je na místě i nyní a řidiče upozorňuje na dodržování zákonného rychlostního limitu. V současné době kraj v daném úseku žádná další opatření neplánuje," sdělila mluvčí kraje Kamila Navrátilová.

Faktem nicméně zůstává, že řada řidičů při jízdě z kopce překračuje nejvyšší povolenou rychlost. A to i přes skutečnost, že na Ramzové rychlost často měřívá policie.

„V období od prvního ledna do pátého srpna 2015 policisté naměřili v obci Ramzová nejvyšší rychlost 107 kilometrů v hodině. Nutno ale říci, že převážná většina překročených rychlostí se pohybovala v rozmezí od 60 do 75 kilometrů v hodině," sdělila policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Chceme jen dodržování zákona

Manželé Bazgerovi chtějí podle svých slov pouze bezpečí pro obyvatele osady.

„Ramzovou natolik milujeme, že uděláme vše pro to, abychom zde bezpečnosti pomohli. Nechceme žádnou výjimku či zvýhodnění. Chceme jen, aby se dodržovalo to, co je zákonem stanoveno, a nejnutnější z možných opatření," uzavřela Marie Bazgerová.

Ramzovským se již v roce 2013 podařilo snížit maximální povolenou rychlost ze sedmdesáti kilometrů v hodině, která platila v části osady, na padesát.

Silničáři v témže roce odstranili čtyři stromy na krajnici cesty a rozšířili v kritickém místě svodidla.