Charita pro letošek připravila projekt Zima na ulici. Díky němu nabízí v mrazech ubytování až pro dvacet lidí. Lidé z ulice se mohou na nocležně osprchovat, vyprat si nebo vyměnit oblečení, dostanou horké nápoje a jedno teplé jídlo denně. Nástup je každý den kolem sedmnácté hodiny.

„Jde nám o lidi, kteří bydlí na ulici, v lese, v opuštěných prostorách bývalých továren a kteří se kvůli zahřátí stahují do obchodů, institucí a na nádraží," vysvětlil ředitel Charity Zábřeh Jiří Karger. Cílem je vytvořit útočiště, kde by lidé z ulice mohli přečkat nejhorší mrazy, a zabránit tak jejich umrznutí.

Na rozdíl od běžného chodu nocležny, kdy musejí každé ráno odejít, se nyní mohou lidé bez domova v denní místnosti zapojit do pracovních činností, které pro ně Charita připravila. Vyhnou se tak bezprizornímu bloumání městem a zároveň pomáhají tuto službu financovat. Kromě práce zde mají možnost také si v teple přečíst knihu nebo se podívat na televizi.

Charita má zároveň zájem o dobrovolníky, kteří by se na zajištění této služby chtěli podílet. „Rádi bychom požádali občany i instituce o pomoc se zajištěním projektu. Velmi by nám pomohli ochotní dobrovolníci nebo i stravovací zařízení – jídelny či restaurace, kteří by na sebe vzali závazek na jeden den připravit v počtu do dvaceti porcí polévku nebo napéct buchtu či koláč. Vítáme a děkujeme také za pomoc dárců, kteří nám do recepce nosí nespotřebované nebo nadbytečné potraviny do Střediska potravinové pomoci," uvedl Jiří Karger.

Na závěr chce Charita sepsat a vydat několik životních příběhů lidí bez domova. „Rádi bychom takto zachytili často pohnuté životní osudy, příčiny zlomu v jejich životě, důvody, proč nyní žijí tak, jak žijí," řekl Jiří Karger. „Věříme, že osobní příběh přinese čtenářům lepší pochopení fenoménu bezdomovectví a bude možnou prevencí a poučením pro druhé," doplnil ředitel.

Loni v zimě se zaměstnanci zábřežské Charity na nocležně postarali o šestnáct lidí nejen ze Zábřehu, ale i z okolí, které sem průběžně posílali strážníci, sociální pracovníci nebo streetworkeři. Lidé bez domova loni strávili na nocležně celkem 850 nocí.