Toužíte po chatě či chalupě někde na horách? Pak se připravte, že v Krkonoších ji seženete v průměru za 2,7 milionu korun. V Jeseníkách, Beskydech a na Šumavě vás sice vyjde zhruba na polovinu, ale pořád musíte být „milionáři“.

Folklór. Ilustrační foto.
Nejspokojenější lidé žijí na Zlínsku, vyplývá z průzkumu Místo pro život 2018

O moc lepší to není ani jinde v Česku: průměrná cena požadovaná za víkendovou nemovitost aktuálně činí 1,3 milionu korun, vyplývá z údajů inzertních novin a serveru Annonce, které má Deník k dispozici.

Jen ve čtyřech krajích země se dá chata či chalupa pořídit v průměru pod milion. A to na Zlínsku (ale mimo Beskydy), na Olomoucku či v Moravskoslezském kraji (opět jen mimo hory) a možná překvapivě i v Praze. Jenže v metropoli je statistika zkreslená velmi malou nabídkou „pidichatek“.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Letos menší parcely

Ve srovnání s loňskem se částka, kterou musíte mít připravenou na koupi víkendové nemovitosti, nijak výrazně nezměnila.

„Češi si letos sice kupují skoro stejně drahé chaty a chalupy, ale s mnohem menší parcelou než loni,“ říká Lenka Černá, ředitelka Annonce. „Když se vezme v potaz cena přepočítaná na metr čtvereční pozemku, pak vzrostla meziročně o téměř dvanáct procent.“

Chata
Dovolená našinců: na chalupě ve středních Čechách nebo u moře v Chorvatsku

Kde si lidé letos připlatí za metr pozemku nejvíc?

„Na Vysočině. Tam cena rostla až o 65 procent. Ale je to dáno mimo jiné tím, že se v nabídce objevovala velká selská stavení, navíc moderně vybavená. Jejich ceny přesahovaly i pět milionů, což s cenou v regionu zahýbalo,“ podotýká Černá.

Ostatně nabídka luxusnějších selských stavení s rozsáhlým pozemkem a nezřídka i s bazénem zahýbala i statistikou v Jihočeském kraji. A letos jsou tam víkendové nemovitosti nabízené za vyšší průměrnou cenu než v atraktivní horské oblasti Šumavy.

„Na Šumavě se totiž prodávají většinou pouze typické chaty a chalupy,“ uzavírá Černá.

Chalupářství láká

Zejména v době prázdnin jsou tuzemské chaty a chalupy v permanenci: podle dat Českého statistického úřadu strávilo ve svých rekreačních zařízeních ve třetím kvartále loňského roku – tedy během června až září – alespoň část dovolené více než 1,3 milionu Čechů. A dalších 1,5 milionu jelo k „babičkám“, tedy k příbuzným a známým.

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Tisíciletí českých měst a vesnic. Kdy jsou poprvé zmíněny v písemných pramenech?

Jde o nejvyšší čísla za posledních minimálně sedm let.