Žáci rozlehlou budovu na křižovatce silnic z Loštic na Mohelnici a Žádlovice opustili naposledy s příchodem letních prázdnin v roce 2012. Od září stejného roku se tehdejší Střední odborné učiliště zemědělské v Lošticích sloučilo se Střední školou technickou v Mohelnici. Olomoucký kraj jako jejich zřizovatel k tomuto kroku přistoupil z úsporných důvodů.

„V rámci sloučení se přesunula teoretická výuka do prostor Střední školy technické v Mohelnici a budova v Lošticích zůstala opuštěná. Ekonomický odbor bývalého učiliště ještě dokončoval několik týdnů archivaci. Od října 2012 je učiliště v Lošticích prázdné," připomněla mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová.

Už v září 2012 nabídl kraj budovu k prodeji. Tehdy za ni požadoval 3,6 milionu korun. Záměr na odprodej ale kraj dlouhodobě zveřejňoval, aniž by zaznamenal zájem ze strany kupců. „Loni v říjnu proto Olomoucký kraj uzavřel smlouvu o zprostředkování prodeje s realitní kanceláří za minimální cenu tři miliony korun," doplnila Kamila Navrátilová.

Ani realitce se ale školu zatím prodat nepodařilo. O učiliště nemá v tuto chvíli zájem ani město. „Jde o to, že bychom pro školu neměli využití. V této době totiž není možné získat dotace na budování domů se sociálními službami," vysvětlil starosta města Ctirad Lolek.

Očekává, že příležitosti by se mohl chopit spíše nějaký podnikatel. „Mohl by tady vybudovat domov důchodců nebo podobné zařízení se sociálními službami," nastínil další možné využití prázdné školy starosta Lolek.

Ve městě už přitom kolují dohady, že učni by měli opustit také rozlehlé prostory na zámku v sousedních Žádlovicích, které spadají pod Loštice.

Vedení Střední školy technické a zemědělské v Mohelnici i mluvčí kraje to ale odmítli. „V současné době vedení školy o ukončení výuky v objektech školy na zámku v Žádlovicích neuvažuje," uvedla Kamila Navrátilová.

Budova bývalého učiliště v Lošticích byla podle údajů realitní kanceláře, která ji prodává, postavená přesně před devadesáti lety. V roce 1971 prošla rekonstrukcí. Hlavní budova má tři nadzemní a jedno podzemní podlaží s celkem jedenácti sty metry čtverečními užitné plochy.