Úřad letos v únoru konstatoval, že město Šumperk porušilo zákon o ochraně hospodářské soutěže. Přestupku se podle verdiktu dopouštělo od roku 2012 vydáváním vyhlášek, v nichž umožňovalo provozování hazardních her jen na konkrétních adresách ve městě.

„Výběr adresních míst přitom nebyl proveden na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií. Došlo tak k bezdůvodné diskriminaci soutěžitelů, jejichž provozovny se nenacházely na vybraných místech, a tím k narušení hospodářské soutěže,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Hromadná bouračka mezi Zábřehem a Postřelmovem - 23. 11. 2020
Pozor při předjíždění! U Zábřehu bourala čtyři auta, tři lidé utrpěli zranění

Proti rozhodnutí úřadu podalo město Šumperk rozklad. Námitky se týkaly například zásahu do práva na samosprávu nebo nepřiměřenosti pokuty.

„Předseda úřadu námitky zamítl s tím, že veškeré závěry prvostupňového orgánu jsou správné a že napadené rozhodnutí netrpí žádnými vadami, a to ani nepřiměřeností uložené pokuty,“ stojí v tiskové zprávě.

Předseda ÚOHS Petr Rafaj spolu s rozhodnutím potvrdil i sankci pro město ve výši 610 tisíc korun.

Město chystá správní žalobu

Město Šumperk od svého právníka rozhodnutí předsedy ÚOHS obdrželo.

„V dané věci město podá správní žalobu k příslušnému soudu. Ta bude mimo jiné obsahovat i návrh na odklad výkonu rozhodnutí se zaplacením částky 610 tisíc korun,“ sdělil vedoucí majetkoprávního odboru Městského úřadu Šumperk Milan Šubrt.

Bývalá městská teplárna Esmo v Mohelnici
Mohelnice prodala zbytek areálu teplárny, která mu v minulosti „zatopila“

Schválení nové vyhlášky

Protihazardní vyhláškou se na svém posledním zasedání zabývali šumperští zastupitelé. Schválili nové znění normy, které bude platit od ledna příštího roku. V dosavadní podobě vyhláška jen obecně popisovala důvod regulace hazardu a dále obsahovala prakticky jen výčet sedmi míst ve městě, kde je hazard povolen. V nové verzi vyhláška podrobně vysvětluje, proč město pro hazard vyčlenilo právě sedm míst, a odůvodňuje jejich vymezení.

„Vyhlášku jsme konzultovali s ministerstvem vnitra. Snažili jsme se vyhovět jeho požadavkům, abychom ji měli schválenou,“ řekl starosta Tomáš Spurný.