Pokud člověk stiskne nouzové tlačítko, zpráva se odešle na zdravotnickou záchrannou službu příslušného kraje a nově už také na spádovou stanici horské služby. Lidé si tak nemusejí pamatovat žádná důležitá čísla, stačí když mají mobil po ruce.

Novou aplikaci záchranáři představili v pondělí 22. ledna v lyžařském středisku Dolní Morava.

Záchranáři díky aplikaci získávají přesnou GPS polohu volajícího i informaci o stavu baterie jeho telefonu. Mezi operátory záchranných složek tak ubývá zdlouhavé vysvětlování situace a předávání údajů.

Aplikace Záchranka, kterou si každý do telefonu může instalovat zdarma, funguje téměř dva roky. Za tak krátkou dobu se jí podařilo dosáhnout výrazných úspěchů.

Víkend v areálu K3 Sport v Koutech nad Desnou.
Jeseníky přilákaly tisíce lyžařů

Půl milionu uživatelů

Ve svých chytrých mobilech ji už má více než půl milionu uživatelů, denně jich z celé republiky při problémech volá kolem čtyřiceti.

„I přes tyto úspěchy se snažíme program neustále vylepšovat, k druhým narozeninám jsme si tak nadělili spolupráci s horskou službou,“ řekl autor aplikace Záchranka Filip Maleňák.

Z pohledu horské služby bude nová služba v mobilech přínosem.

„Za minulý rok v rámci České republiky horská služba absolvovala devět a půl tisíce zásahů, ve většině případů volající nebyli schopni přesně uvést, kde jsou,“ vysvětlil ředitel Horské služby České republiky Jiří Brožek.

Vizualizace nové sportovní haly v Jeseníku.
Zábřeh vybuduje sportovní halu, Jeseník ji už staví

Do hor? Raději vždy s mobilem

V nové aplikaci Horská služba zůstává zachováno samostatné tlačítko pro přímě kontaktování horské služby, na které byli návštěvní hor zvyklí. Uživatelé se dovolají na linku 1210 a současně se odešle nouzová zpráva přímo horské službě.

Horská služba již řadu let apeluje na turisty, aby se do hor nevydávali bez nabitého mobilního telefonu. V Jeseníkách horští záchranáři absolvovali řadu akcí, kdy ztraceného člověka hledali v nepřístupném terénu a jeho mobil byl přitom nedostupný. Loni na podzim se například jednalo o několik zbloudilých houbařů.

Naposledy minulý týden měl velké štěstí skialpinista, kterého v lokalitě Velkého kotle v Jeseníkách zasypala masa sněhu. Zraněný lyžař se ve špatně dostupném terénu dokázal ze sněhu vyprostit sám, mobilem se pak přivolal pomoc horské služby. Pokud by u sebe telefon neměl, jeho dobrodružství by zřejmě dobře neskončilo. 

Ilustrační foto
Skialpinistu ve Velkém kotli zasypal sníh, zachránili ho