Nejnověji takový systém vybudují v Jindřichově. Výšku hladiny řeky Branné budou hlídat snímače, v případě nebezpečí obyvatele varuje bezdrátový rozhlas.

„Získáme nejen varovný systém pro případ povodně, ale mohou ho používat i hasiči při požáru a lze jej využívat prakticky jako obecní rozhlas," řekl v nedávném rozhovoru pro Deník starosta Jindřichova Josef Langer.

Představitelé obce již podepsali smlouvu s vybranou firmou, práce ale zatím nezačaly. Samospráva čeká na vyjádření poskytovatele dotace, která má pokrýt většinu nákladů.

„Čekáme na vyjádření Státního fondu životního prostředí, že jsme doložili správně všechny doklady. Rozhodnutí z Fondu bychom mohli mít do čtrnácti dnů," odhadl Josef Langer.

Varovný systém vybuduje za 3,6 milionu korun plzeňská firma SUPTel, která ve výběrovém řízení skončila jako třetí v pořadí. Vítězná firma totiž ani napodruhé dostatečně nedoložila všechny potřebné dokumenty, a tak musela být z výběrového řízení vyloučena. Společnost s druhou nejlevnější nabídkou akci odřekla.

Práce by měly trvat několik měsíců. „Systém by měl být určitě v letošním roce hotový," sdělil starosta Langer. Zvládnout případnou velkou vodu pomůže též nový digitální povodňový plán, který si nechá obec za 170 tisíc korun rovněž zpracovat.

Obdobný systém, jako vznikne v Jindřichově, již od loňského listopadu funguje v osmi vesnicích v údolí Desné. Osmnáctimilionovou investicí chtěly obce zlepšit předpověď a hlášení povodní a podstatně zdokonalit systém včasného varování.

Kromě bezdrátového rozhlasu s více než tisícovkou reproduktorů systém obsahuje osm hladinových čidel na Desné a jejích přítocích, srážkoměry a řídicí pracoviště na jednotlivých obecních úřadech. Svazek si nechal též zpracovat digitální povodňový plán, který v krizové situaci umožní povodňovým komisím přístup ke všem potřebným informacím.

„Díky měřicím čidlům na Desné, Mertě, Losince, Račince a Klepáčovském potoku a srážkoměrným stanicím v Loučné nad Desnou a Rejcharticích bude možné s maximálním možným předstihem a co nejefektivněji varovat obyvatele před možnými povodněmi," uvedl technický pracovník Svazku obcí údolí Desné Jaroslav Strachota.

Povodně v roce 1997 si v okrese Šumperk vyžádaly čtyři lidské životy a způsobily škody za ve výši 4,2 miliardy korun. Postiženo bylo 37 ze 78 obcí, nejvážněji ty v povodí Branné, Moravy a Desné. Největší škody napáchal živel v Jindřichově, těžce postižena byla též Loučná, Leština nebo Mitrovice.