K restrikci radní vedlo hned několik důvodů. Cirkusy stávaly na ploše v centru města, kde běžně parkují auta. Lidé tak měli problém s odstavením svých vozů. Na nepořádek a zápach si stěžovalo vedení sousední školky i rodiče dětí.

Důležitým hlediskem byla i ochrana zvířat.

„Po poslední návštěvě cirkusu nám lidé hodně psali, že ve městě cirkusy nechtějí, protože při drezuře jsou týrána zvířata a jejich postavení je nedůstojné. Neříkáme, že všechny cirkusy zvířata týrají. Je ale fakt, že názor na to, co je týrání zvířat, se mění,“ řekl starosta Zábřehu František John.

Super zpráva, zní od lidí

V internetové anketě drtivá většina místních obyvatel rozhodnutí radních podpořila.

„To je super zpráva. Škoda, že taková věc musí zajít až tak daleko, aby se začalo něco dít. Ale oceňuji, že to šlo tak rychle,“ uvedla na sociální síti Facebook Lenka Bláhová s odkazem na nedávnou kauzu obchodu s produkty z divokých šelem.

Krok schvaluje i Zuzana Horčicová. Metody při výcviku zvířat a péče o ně je podle ní tak špatná, že to hraničí s týráním.

"Nejhorší je, že mladá maminka ukazuje dítěti poníka, a vůbec neví, že ten má zánět kopyt a hrozně ho bolí jenom stát. Když jsem na to majitele cirkusu upozornila tak mi řekl at se starám sama o sebe," uvedla.

Jiní lidé vyzvali, aby omezení zavedly i samosprávy okolních měst.

Restrikce však neznamená, že by do Zábřehu už nikdy cirkus zavítat nemohl.

„Teoreticky by si mohl pronajmout soukromou plochu, například v areálu Perly v centru města,“ dodal starosta John.

Městské slavnosti Zlaté Dny ve Zlatých Horách
Zlaté Hory žily městskými slavnostmi, zazpívala i Dara Rolins