Brontosauři obnovili poničený kříž

Jeseník – Poničený kříž na Březinově ulici v Jeseníku obnovilo Hnutí Brontosaurus. Památku nechalo znovu posvětit v neděli 24. června.

Kříž připomíná tragickou událost z 20. července 1845. Tehdy belgický šlechtic Fréderic de Beeckman, který se léčil u Vincenze Priessnitze, sklouzl z lávky a utopil se v řece Bělé. Na místě, kde voda vyplavila jeho tělo, byl postaven kamenný kříž.

„Po válce byl poškozen a nikdo o něj nepečoval. V torzu kříže tušil cennou kamenosochařskou památku z 19. století jen málokdo. Upozornil nás na ni jeden z našich příznivců a trvalo tři roky, než se nám podařilo sehnat prostředky na rekonstrukci," uvedla Martina Brožková z Hnutí Brontosaurus Jeseníky.

Sdružení v posledních letech obnovilo řadu míst na Jesenicku, především historických pramenů z 19. století.

Ve Vápenné si lidé vyzkouší roli rozhlasových moderátorů

Vápenná – Experimentální rádiové vysílání si vyzkouší ve středu 11. července lidé ve Vápenné. Od půlnoci do půlnoci bude z budovy zdejší školy vysílat rádio Svoboda. Před mikrofonem se ocitnou lidé, kteří v civilním životě vykonávají nejrůznější povolání.

„Chceme tímto projektem poukázat na to, že svobodu je potřeba si zasloužit, hlídat si ji a hlavně si ji umět užít. Nechceme moralizovat ani poukazovat na problémy dnešní doby. Chceme, aby si lidé své svobody vážili a pobavili se u poslechu jedinečného rozhlasového projektu," sdělil jeden z organizátorů akce Kamil Coufal.

Lidé si budou moci rádio „naladit" na webu www.radiosvoboda.cz. (pek)