Nemocné holčičce přispěli třiceti tisíci
Jeseník – Šestadvacet tisíc korun vynesla akce Pomáhejme, když můžeme, která se začátkem září uskutečnila v jesenických lázních. Sumu získalo dítě z regionu, které trpí nevyléčitelnou chorobou.

Více než jedenáct tisíc korun věnovali návštěvníci akce Bezpečnost bez hranic formou dobrovolného vstupného. Dalšími deseti tisíci korunami přispěly lázně a pěti tisíci město Jeseník. Peníze putují k Veronice Charvátové ze Zlatých Hor. Jednoroční holčička trpí vzácným dědičným onemocněním pojivové tkáně, takzvanou nemocí motýlích křídel.

„Tuto charitativní akci jsme letos pořádali už potřetí. O Verunčině příběhu jsme se dozvěděli od kolegyně ze Zlatých Hor a hned jsme se rozhodli, že výtěžek bude putovat právě Veronice a jejím rodičům," sdělil obchodní ředitel Priessnitzových lázní Tomáš Rak.

Jeseník se bude věnovat seniorům
Jeseník – V Jeseníku se 1. až 4. října uskuteční Dny seniorů. Pros starší generace budou připraveny výstavy, přednášky i taneční zábavy.

Ve čtvrtek 1. října se od 10 do 12 hodin budou moci senioři pobavit v Divadle Petra Bezruče. Od 15 hodin bude v Kapli k vidění výstava ručních prací, na kterou o hodinu později naváže přednáška Aloise Kubíka Jesenické lázně v proměnách času. Po celý den budou mít držitelé Senior pasu volný vstup do jesenického muzea.

Na pátek je naplánován poznávací zájezd pro seniory do Rapotína, Šumperku a Velkých Losin. V sobotu je na 10. hodinu v kině Pohoda připravena projekce snímku Život je život, v 17 hodin začne v kavárně na lázeňské kolonádě taneční večer.

Čtyřdenní akce skončí v neděli 4. října bohoslužbou a v 15 hodin představením v Divadle Petra Bezruče nazvaném Operetní skříňka s líčidly.

Lázně pořádají týden věnovaný svému zakladateli
Jeseník – Třetí říjnový týden bude v jesenických lázních věnovaný Vincenzi Priessnitzovi. Návštěvníci si budou moci vybrat z široké nabídky přednášek, kulturních akcí, programů pro děti či zaměřených na sportování.

Týden Vincenze Priessnitze se uskuteční od 12. do 18. října. Přednášky se budou konat od pondělí do čtvrtku vždy v 16 hodin v Zrcadlovém sále. Jejich tématem bude historie lázní, prameny na Studničním vrchu, funkční superpotraviny či Priessnitzovy metody. Hlavním programem akce bude konference o odkazu Vincenze Priessnitze, která se uskuteční v sobotu.

Děti si budou moci v pondělí od 14 hodin poprvé zahrát v nově otevřené herně Sofie, v úterý ve stejný čas poprvé uvidí model Sanatoria Priessnitz. Na středu je naplánován karnevalový rej a v pátek výtvarná dílna.

Příznivci pohybu si mohou v sobotu dopoledne na hřišti otestovat zdraví či vyzkoušet Gräfenberg walking. V neděli v 10 hodin na kolonádě odstartuje rodinný běžecký závod. V 15 hodin se uskuteční komentovaná procházka po pramenech.

Pro milovníky kultury budou každý večer kromě středy a neděle připraveny koncerty či taneční zábava. V sobotu v 16 hodin se v hale Sanatoria Priessnitz uskuteční křest knihy Mobilizace 1938.

Jesenické trhy se stěhují na náměstí
Jeseník – Jesenické trhy se z areálu Astur přestěhují na Masarykovo náměstí. Umožnilo to rozhodnutí rady města. První trhy se budou na novém místě konat 3. října.

Jesenické trhy se ve městě konají od konce srpna. Záměrem jejich pořadatelů je vytvořit prostor, kde by obyvatelé města a okolí mohli prodat, koupit nebo vyměnit, co sami vypěstují či vyrobí. Trhy jsou naplánovány na každou sobotu do konce října.

V Horní Lipové zavřou poštu
Lipová- lázně – Obyvatelé Horní Lipové se na začátku října na poštu projdou. Místní poštovní úřad bude od 5. do 15. října mimo provoz. Nejbližší úřadovna se nachází v Lipové-lázních u odbočky na Javorník.

Dobrovolníci budou pracovat na Posádce
Mikulovice – Komu není lhostejný osud bývalé posádky v Mikulovicích, může se v sobotu 10. října zapojit do veřejné brigády. Dobrovolníci se zaměří na úklid cest, sečení porostů či obnovu a údržbu mobiliáře. Sraz je na vrátnici v 8 hodin ráno. Nářadí, ochranné pomůcky a nápoje zajistí pořadatelé. Dobrovolníci si mohou přinést nářadí vlastní, organizátoři budou vděční i za podporu místních podnikatelů či za pekáč buchet pro dobrovolníky.