Silnice na Sedlo se otevře pro motoristy
Loučná nad Desnou – Hlavní silniční spojnice na Jesenicko se po půl roce oprav otevře motoristům. První auta přes Červenohorské sedlo projedou v sobotu 14. listopadu. Skončí tak objížďky přes Ramzovou a Bruntál.

Silnice přes Sedlo je kvůli rozsáhlé modernizaci uzavřená v úseku od odbočky k Dlouhým Stráním v Koutech nad Desnou po hranici okresů Šumperk a Jeseník. Opravy budou pokračovat i v příštím roce. Silnice bude neprůjezdná od 16. dubna do 14. listopadu 2016. Poté by měla být rekonstrukce osmikilometrového úseku hotová.

Ve Vikýřovicích opravují cesty
Vikýřovice – Do rekonstrukce povrchů čtyř ulic se pustili ve Vikýřovicích. Kvůli stavebním pracím je v ulicích Rybářská, Vodácká, Sportovní a Úzká omezen provoz. Zakázku získala firma Roadmedic ze Šumperku, ve výběrovém řízení zvítězila s cenou 5,3 milionu korun. Dílo má dokončit do poloviny prosince.

Ve dvou obcích nepůjde elektřina
Vikýřovice, Rapotín – Bez elektřiny se budou muset v úterý 10. listopadu obejít obyvatelé Vikýřovic a jižní části Rapotína. Proud nepůjde od 8 do 16 hodin v celých Vikýřovicích až po ulice Rybářská a Polní a v jižní části Rapotína až po restauraci U Řízků. Důvodem jsou práce na distribuční soustavě.

O titul Alej roku se ucházejí dvě stromořadí z regionu
Loučná nad Desnou, Javorník – Dvě aleje ze Šumperska a Jesenicka se mezi pětašedesáti stromořadími ucházejí o titul Alej roku 2015. Prvním z nich je lipová alej vedoucí k hrobce Kleinů v Loučné nad Desnou. Jednu z nejzachovalejších alejí v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky tvoří 58 lip. Nejmohutnější z nich je vysoká 31 metrů a její kmen po obvodu měří tři a čtvrt metru. Od roku 2002 je kulturní památkou.

Druhé stromořadí znají lidé, kteří ze zámku Jánský vrch v Javorníku míří po červené turistické značce k nedaleké poutní kapli sv. Antonína Paduánského. Poněkud zapomenutá alej je přesahem zámeckého parku do volné krajiny.
Svého favorita mezi alejemi mohou lidé podpořit na webu projektu Alej roku. Hlasovat mohou do poloviny listopadu. Titul by mělo získat stromořadí, které je nejkrásnější, má nejsilnější příběh doplněný o nejhezčí fotografie.

Zábřežané a Jeseničané jsou s fungováním samospráv spokojeni
Jeseník, Zábřeh – Stříbrné ocenění v projektu Dobrý úřad získalo město Jeseník. Radnice dosáhla v hodnocení 93 procentní spokojenosti občanů. Stejného výsledku dosáhla zábřežská radnice. Úřady anonymně hodnotili lidé, kteří si na nich vyřizovali své záležitosti. Projekt pořádá Akademie nevšedního vzdělávání.

Lázně hledají historické fotky
Jeseník – Priessnitzovy lázně hledají historické fotografie, které zachycují jejich areál či pobyty hostů z dob dávno minulých. Kdo se o poklady ze svého alba podělí, může vyhrát lázeňský pobyt.

Za myšlenkou zorganizovat soutěž stála náhoda. „Při návštěvě u přátel na Valašsku přede mne na stůl položili staré fotoalbum po babičce. V něm se skrývaly více než půl století staré fotografie z pobytů v Priessnitzových léčebných lázních: zimní obrázky od Sanatoria Priessnitz či snímky z lyžování na tehdy ještě neexistujícím Jižním svahu," popsala mluvčí lázní Věra Janků.

Historické fotografie mohou lidé posílat do konce roku naskenované na e-mailovou adresu soutez@priessnitz.cz. Originální snímky zaslané poštou vraceny nebudou. „Velice nás potěší, když také připojíte pár řádků o lidech na snímcích, alespoň přibližně dobu, kdy Gräfenberk navštívili, popřípadě při jaké příležitosti či zajímavých okolnostech. Nezapomeňte uvést ani kontakt na vás," dodala Věra Janků.

Nejzajímavější příspěvky pořadatel odmění malým dárkem z Priessnitz Boutique. Všichni zúčastnění budou v lednu zařazeni do slosování o lázeňský pobyt pro jednu osobu.

Turisty provede kolem České Vsi naučná stezka
Česká Ves – Po přírodních zajímavostech v okolí České Vsi provádí turisty naučná stezka. Desetikilometrová trasa začíná vyhlídkou v lokalitě Krajník, kam vede nově upravená cesta z jesenických lázní. Návštěvník mine zbytky lovecké chaty a zákopů z obou světových válek a po pár stech metrech se mu otevře další výhled, tentokrát do polských rovin.

U Lesního domova nechala obec Česká Ves obnovit kapličku, o pár set metrů níže pramen. Do centra obce vede upravená alej.
Při stoupání k Čertovým kamenům se mohou lidé občerstvit u dalšího obnoveného vodního zdroje. „Přesný název pramene jsme neznali, tak ho na základě ankety pojmenovala základní škola. Žáci se o něj budou v rámci výuky starat," řekl starosta České Vsi Petr Mudra.

Stezka na Čertovy kameny je nově vyznačena mezi skalami. U samotné vyhlídky nechala obec zbudovat altán a několik atrakcí pro děti. Naučná stezka dále pokračuje směrem na Rejvíz a ke skalním útvarům Bělák. Končí na jedné z místních říček, kde si zejména děti mohou pohrát s vodními atrakcemi, jako jsou mlýnky a stavidla.

Zakázku na naučnou stezku získala s cenou dva miliony korun společnost Zetos z Velké Kraše. Slavnostní otevření obec plánuje na začátek listopadu.

Jeseničané a Javorničané se mohou scházet k debatám

Jeseník, Javorník - Diskutovat nad lokálními problémy, hledat možnosti spolupráce či se sejít se zajímavými lidmi mají každý měsíc možnost obyvatelé Jeseníku a Javorníku. A to v rámci Ranních klubů, které se konají od 9 hodin v jesenické Zdravé kavárně a javornickém Café kavka.
Tématem besedy v Jeseníku bude 2. listopadu problematika nového informačního centra. Na setkání dorazí zástupci jesenického městského úřadu a infocentra. V Javorníku budou lidé 4. listopadu debatovat o propagaci Rychlebských hor. (pek)