Jeseník bude patřit rodinám. Přijedou i Ready Kirken

Jeseník – Rodinám bude od 29. května do 2. června patřit Jeseník. Pořadatelé Dnů pro rodiny připravili na přelom května a června program plný tvořivých dílen, promítání filmů nebo čtení.

Série akcí začne ve středu v 9.30 hodin promítáním pásma pohádek pro školky a rodiny s dětmi. Tentýž den se od 15 hodin v parčíku u městské knihovny uskuteční tradiční koloběžkové závody.

O den později se například od 13 hodin v knihovně uskuteční prezentace knížek pro děti a mládež. V 15 hodin začne na radnici setkání rodičů se zástupci města na téma Jak se žije rodinám v Jeseníku.

V sobotu je ve Středisku volného času Duha od 13 hodin naplánováno odpoledne plné zábavy pro děti. Největší akcí ale bude Den dětí s Gábinou Partyšovou, který budou od 9 do 14 hodin hostit Priessnitzovy lázně. Od druhé hodiny odpolední se pak na hřišti lázní uskuteční soutěž Priessnitzův hudební talent a od půl sedmé večer zde zahraje kapela Ready Kirken.

Starosta Černé Vody rezignoval

Černá Voda – Starosta Černé Vody Pavel Horník rezignoval na posledním zasedání obecního zastupitelstva v polovině května na svou funkci. Chce se naplno věnovat práci pro Rychlebské stezky, za jejichž vznikem stál a které Černou Vodu proslavily daleko za hranicemi regionu. Až do zvolení nového starosty povede obec místostarosta Peter Viazanička. Nástupce Pavla Horníka by měli zastupitelé zvolit na svém dalším zasedání.

Devět potravin z regionu získalo ocenění

Jesenicko/Šumpersko – Pět výrobků se může nově pochlubit značkou Jeseníky originální produkt. Jedná se o maso z biojatek ve Vysokých Žibřidovicích, Zlatohorský med z rodinného včelařství Půža, pivo Bran z nového minipivovaru Kolštejn, pohankové produkty společnosti Pro-bio ze Starého Města pod Sněžníkem a džemy a sirupy Zory Hájkové. V současnosti značku Jeseníky originální produkt nese 46 výrobků.

Další čtyři produkty z regionu získaly značku Regionální potravina Olomouckého kraje. Je to Pradědův čoko-mls Zdeňky Zendulkové z Nového Malína, Královská medovina zábřežské firmy Včelnex, Brusinkový džem společnosti Designfoods rovněž ze Zábřehu a Tvarůžková korunka Tvarůžkové cukrárny Zbyňka Poštulky z Loštic. Čtveřice oceněných výrobků má právo zdarma po dobu čtyř let užívat značku Regionální potravina.

Turisté vyrazí na pochod Rychlebskými horami

Javorník – Tradiční turistický pochod Rychlebská 40 se uskuteční v sobotu 8. června. Pro kované turisty budou připraveny trasy o délce dvacet, třicet a čtyřicet kilometrů. Děti s rodiči si budou moci projít sedmikilometrovou naučnou stezku Karlíka z Dittersdorfu.

Startovat se bude v Javorníku na Střelnici. Na nejkratší trasu budou moci účastníci vyrazit od 9 do 11 hodin dopoledne. Na dvaceti či třicetikilometrovou túru od 7 do 9 hodin, na čtyřicítku od 7 do 8.30 hodin.

Startovné, jehož součástí je například i občerstvení, činí pro účastníky starší patnácti let šedesát, pro mladší čtyřicet korun. Děti do sedmi let nemusí platit vůbec. „Na konci pochodu vám pořadatelé vyhodnotí čas strávený na trati, úbytek váhy a změří velikost vašeho nadšení a zážitků," lákají na akci pořadatelé.

Správa majetku hledá řemeslníky

Jeseník – Zručné řemeslníky hledá Správa majetku města Jeseník. Chce rozšířit databázi externích spolupracovníků, kterým zadává drobné zakázky do pěti tisíc korun. Není však vyloučeno, že se šikovnými a spolehlivými firmami bude v budoucnu spolupracovat i na větších akcích.

„Stává se nám, že drobné zakázky některé místní firmy nepovažují za zajímavé. Dávají přednost větším akcím. Doba realizace drobných zakázek je pak poměrně dlouhá právě proto, že firmy je realizují, až když nemají jinou práci," uvedl ředitel Správy majetku města Jeseník Petr Žaža.

V regionu panuje vysoká nezaměstnanost. Řada zdejších drobných živnostníků na druhou stranu své služby nijak neinzeruje. „Považuji proto za užitečné tyto lidi vyzvat, aby nás kontaktovali," sdělil Žaža.

Zájemci by měli na adresu reditel@smmj.cz uvést telefonní kontakt, IČO a popis činností, které jsou schopni a oprávněni provádět.

Kurz naučí ženy podnikat

Jeseník – Druhý běh kurzu pro starší ženy, které zvažují začít s podnikáním, se letos na podzim rozjede v Jeseníku. Zájemkyně se do něj mohou hlásit již nyní.

V průběhu kurzu se ženy seznámí s příběhy úspěšných podnikatelek. Naučí se vypracovat podnikatelský plán, základy práva, ekonomických či obchodních dovedností nebo administrativu. Budou se moci setkat s úspěšnou podnikatelkou či podnikatelem, které je provedou svými firmami a poradí jim, co je důležité a čeho se vyvarovat.

Kurz je určen zejména pro ženy starší 45 let. Hlásit se mohou u Aleny Řehové na telefonu 775 775 811.