V Jeseníku hledají šéfa přes finance

Jeseník – Ženu či muže, který bude vést finanční odbor, hledá jesenická radnice. Uchazeč musí mít mimo jiné vysokoškolské vzdělání magisterského stupně se zaměřením na ekonomiku či veřejnoprávní činnost, případně magisterské vzdělání v jiném oboru a šestiletou praxi. Musí se také výborně orientovat v právních předpisech zaměřených na účetnictví a hospodaření obcí.

Přihlášky musí zájemci odevzdat nejpozději 10. července. Nový vedoucí finančního odboru by měl nastoupit na začátku srpna.

Školka Kopretina v Jeseníku má novou ředitelku

Jeseník – Nová ředitelka vede mateřskou školu Kopretina v Jeseníku. Jaroslavu Berglerovou od 1. července nahradila  Jana Matlochová.

Do výběrového řízení se přihlásily dvě uchazečky, jedna z nich byla kvůli nesplnění požadovaného vzdělání vyřazena. „Do funkce byla od 1. července 2013 nově jmenována Jana Matlochová. Stávající ředitelka se vzdala funkce k 30. červnu 2013," informovala mluvčí města Jeseníku Věra Janků.

Konkurzy na ředitele škol se uskutečnily také u mateřinek Karla Čapka a Jiráskova. Do obou výběrových řízení se přihlásila vždy pouze jedna uchazečka. Po dobu dalších šesti let budou mateřské školy vést stávající ředitelky Olga Kolářová a Stanislava Romanová.

Humanitární pomoc zaplnila celé auto

Jesenicko – Velký automobil naplnili humanitární pomocí lidé z Jesenicka, kteří se zapojili do sbírky javornické charity na pomoc lidem postiženým nedávnými povodněmi.

„Nezřídka se stávalo, že na oplátku pomáhali ti, kteří byli velkou vodou zasažení při záplavách před čtyřmi lety. Velký dík patří také Sboru dobrovolných hasičů ve Skorošicích, který se ujal sbírky ve své obci a vysbíraný materiál nám i přivezl," sdělila ředitelka Charity Javorník Helena Paschkeová.

Všechny nasbírané věci, jako například savo, dezinfekční a hygienické prostředky, pracovní oblečení, smetáky, kolečka, deky nebo povlečení byly uloženy v centrálním skladu v Ostravě spolu se sbírkami dalších charit z diecéze. Odtud jsou distribuovány potřebným.

Bernartice znají sílu povodně. Postiženým dají sto tisíc

Bernartice – Sto tisíc korun pošlou do jedné či více obcí postižených červnovými povodněmi Bernartice. Vesnice s devíti stovkami obyvatel tak za každého z nich přispěje více než stokorunou.

Co dokáže napáchat rozbouřený živel, lidé v Bernarticích dobře vědí. Obec patřila před čtyřmi lety při bleskových povodních na Jesenicku k nejpostiženějším.

„Zastupitelstvo obce vyslovuje hlubokou účast všem postiženým občanům po povodních v červnu 2013 s přáním, aby neztráceli naději, sloužilo jim zdraví a byli trpěliví, když nejde vše podle jejich představ," usnesli se bernartičtí zastupitelé.

V Kraši hledají majitele kapliček a křížků

Velká Kraš – Neobvyklé oznámení visí na úřední desce ve Velké Kraši na Jesenicku. Obec hledá majitele několika kapliček a křížků rozesetých po obci.

Výzva se týká kapličky naproti koupališti u cesty směrem na Habinu, kříže ve Fojtově Kraši, velké a malé kapličky v Hukovicích, kapličky u rozcestí na Nový Rybník a Kobylou, kapličky u cesty směrem ke Křemenčáku, kapličky za řekou u cesty směrem na Pastevňák a kamenné stavby naproti lípě u Zetosu.

Kromě těchto malých sakrálních staveb hledá obec také vlastníka mostní váhy s vážním domkem ve Fojtově Kraši u hřbitova. Pokud se vlastníci nepřihlásí do druhé poloviny listopadu, stane se majitelem těchto staveb obec.