V Chromči poteče z píp patnáct druhů piv

Chromeč – Už šestnáctý ročník pivních slavností se uskuteční v sobotu 20. července v areálu sokolovny v Chromči. Příchozí se mohou zapojit do pivních soutěží nebo vyzkoušet své znalosti v pivní anketě.

„Na čepu bude patnáct druhů zlatavého moku, které můžete zajíst řízky, výpečky se zelím a knedlíkem, gulášem, dršťkovou polévkou, topinkami speciál a dalšími dobrotami," pozvali k návštěvě pořadatelé z místní Tělovýchovné jednoty Sokol. Děti se pak mohou těšit na skákací hrad a střelnici.

Od čtrnácti do sedmnácti hodin bude vyhrávat slovenská Dychová hudba Podhradie z Lehoty pod Vtáčnikom, od osmnácti hodin pak oblíbená kapela NOA. Slosovatelné vstupenky stojí padesát korun. Cyklisté mohou odstavit svá kola na hlídaném parkovišti.

Dolní Studénky vystavily podomním prodejcům stopku

Dolní Studénky – Podomním prodejcům odzvonilo už i v Dolních Studénkách. Obecní rada schválila nový tržní řád, který zakazuje jak podomní, tak pochůzkový prodej v obci. Za porušení zákazu hrozí pokuta až třicet tisíc korun, pokud by šlo o zástupce firmy či podnikatele, tak až dvě stě tisíc korun. Kontrolu budou provádět zaměstnanci místního obecního úřadu.

Podomní prodej už zakázala všechna větší města v regionu. Vedle Šumperka dostali prodejci stopku i v Zábřehu a Mohelnici. Přidávají se i obce. Stejný zákaz jako v Dolních Studénkách platí už například v Dubicku nebo Paloníně.

Dokument o volyňských Češích bude mít předpremiéru v Novém Malíně

Nový Malín – Předpremiéru bude mít v sobotu 20. července v Novém Malíně dokument České televize nazvaný Volynští. Pořad mapuje historii volyňských Čechů a v obci jej uvedou při příležitosti sedmdesátého výročí vypálení obce Český Malín na Volyni. Promítání začíná v místní sokolovně v půl třetí. Příchozí dokument uvidí exkluzivně jako první v České republice ještě dříve, než se objeví na obrazovkách.

Chromeč vypsala konkurz na ředitele školy

Chromeč – Konkurz na místo ředitele místní základní školy vyhlásila obec Chromeč. Nástup se předpokládá od začátku nového školního roku.

Kromě předepsaného vzdělání a praxe obec požaduje od uchazečů i znalost školských předpisů a problematiky řízení daného typu škol, dobrý zdravotní stav a občanskou a morální bezúhonnost.

Uchazeči mohou posílat přihlášky do konce července doporučeně na adresu Obecní úřad Chromeč, Chromeč 71, 789 01 Zábřeh v obálce označené Neotevírat – konkurz ZŠ Chromeč.