Na Mohelnický vandr mohou vyrazit i rodiče s kočárky

Mohelnice – První ročník Mohelnického vandru s podtitulem Pojďte s námi do přírody pořádá v sobotu 14. června Turistický oddíl Mohelnice spolu s místním Sokolem.

„Připravené budou trasy pro pěší o délkách pět a sedm a půl kilometru vhodné i pro tělesně postižené nebo rodiče s kočárky. Cyklisté mohou vyrazit na dvě trasy o délkách dvacet a čtyřicet kilometrů," zvou na akci pořadatelé.

Start je od osmi do deseti hodin dopoledne od místní sokolovny, cíl je v loděnici na moravičanském „bagru", kde bude připravené občerstvení, soutěže a pojížďka na lodičkách. Startovné je dvacet korun.

V bludovských lázních požehnají pramenům

Bludov – Pestrý program nabízí Bludovské lázeňské odpoledne, které se koná v neděli 15. června v areálu místních lázní. Ty letos slaví pětaosmdesát let od založení.

Od čtrnácti hodin zde vystoupí orchestry v rámci festivalu Hudba bez hranic. V patnáct hodin požehná zdejším pramenům kancléř Olomouckého arcibiskupství. O hodinu později vystoupí šermířská skupina Vanir ze Zábřeha a v půl páté přijde na řadu kejklíř Jonáš.

„Součástí Lázeňského odpoledne bude také jarmark lidových řemesel nebo výstava výtvarných prací dětí. Pro ty jsou připravené hry a soutěže. Zájemci mohou přijít i na prohlídku léčebného centra," zvou k návštěvě Státní léčebné lázně Bludov.

Do Rudy nad Moravou přijede cirkus

Ruda nad Moravou – Do cirkusu mohou vyrazit v sobotu 14. června rodiče se svými ratolestmi v Rudě nad Moravou. Cirkus Pacific se v obci zastaví před svým odjezdem na turné do Polska. Představení se koná v osmnáct hodin na parkovišti před koupalištěm. V programu budou k vidění artisté, klauni, cvičená zvířátka i magická show. Děti do tří let mají  navíc vstup zdarma.

Ochránci přírody přiblíží lidem život netopýrů

Šumperk – Na setkání s lovícími netopýry se mohou přijít podívat milovníci přírody ve čtvrtek 19. června na Třemešské rybníky u Šumperka. Život těchto létajících savců zájemcům přiblíží odborníci z Českého svazu ochránců přírody.

Akce je součástí celorepublikové kampaně Setkání s přírodou. „Na Třemešských rybnících půjde o večerní pozorování lovících netopýrů nad hladinou rybníků doprovázené koncertem samců skokanů skřehotavých a tajemnými zvuky vodních ptáků. Netopýry budeme monitorovat i za pomoci speciálních přístrojů, takzvaných batdetektorů," pozvala k účasti Lucie Matulová z Českého svazu ochránců přírody.

Sraz je v devatenáct hodin u ptačí pozorovatelny na břehu Třemešských rybníků. Akce je zdarma, je určená pro širokou veřejnost a je vhodná i pro rodiny s dětmi.

„Její součástí je také fotografická soutěž, v níž je možné vyhrát stan, dalekohled, předplatné časopisu Naše příroda nebo tričko. Takže nezapomeňte si vzít s sebou foťáky!" vyzval Marcel Minář z pořádající Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Šumperku.

Změna jízdního řádu přinese lepší přípoje

Šumpersko, Jesenicko – V neděli 15. června začne platit celostátní změna vlakového jízdního řádu. V regionální dopravě po ní získají cestující nový přípoj v Zábřehu na Moravě ve směru do Šumperka i Jeseníku.

Na Jesenicku dochází k posunu večerního vlaku mezi Javorníkem a Lipovou Lázněmi, kde bude nově přípoj do Jeseníku. „V regionální dopravě reagují dílčí změny na aktuální situaci a podněty cestujících. Tyto změny vycházejí z požadavků objednatelů dopravy," sdělil mluvčí Českých drah Petr Pošta.

Od neděle budou mít cestující v Zábřehu nově přípoj ve směru do Šumperka i Jeseníku od vlaku Eurocity, který jede ze slovenské Žiliny přes Valašsko a Olomouc. Osobní vlak do Šumperka bude nově odjíždět ze Zábřeha namísto ve 20.48 hodin o sedm minut později, díky čemuž cestující stihnou přestoupit.

„V Bludově zůstane zachovaný přípoj na osobní vlak ve směru do Jeseníku. Ten bude z důvodu změny časové polohy přípojného vlaku od Zábřeha odjíždět z Bludova namísto ve 21.04 hodin až ve 21.08 hodin," upozornila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Odjezd ze Šumperka zůstává stejný ve 20.57 hodin.

Na trati mezi Javorníkem ve Slezsku a Lipovou Lázněmi bude večerní vlak odjíždět z Javorníku namísto ve 20.25 hodin už tři minuty po osmé. „Touto změnou bude zajištěn přípoj v Lipové Lázních ke spěšnému vlaku směr Jeseník. Odjezd vlaku z Lipové Lázní směr Šumperk se nemění," vysvětlila Kateřina Šubová.

K méně příjemným změnám dochází v dálkové dopravě. Vlak Intercity z Prahy do Bohumína, který odjíždí ze Zábřeha ve 22.17 hodin, pojede nově jen do Olomouce. Cestující tak přijdou o poslední večerní spojení na Ostravsko. Zůstane jen možnost cestovat nočním spojem.

Stejně v opačném směru ranní vlak z Ostravska, který přijíždí do Zábřeha v 5.42 hodin, pojede nově jen z Olomouce. „Toto opatření souvisí s malým využitím vlaku v pozdních večerních, respektive časných ranních hodinách mezi Bohumínem a Olomoucí. Změní se také název vlaku. Namísto Ostravan se bude nově jmenovat Moravan," doplnil Petr Pošta.

Drobné změny připravil i soukromý dopravce RegioJet, který prodlužuje poslední dva své večerní spoje z Prahy až do Návsí u Jablunkova. Podobně první dva vlaky ráno pojedou už z této stanice, kde navíc bude zastavovat i mezistátní spoj do a ze Žiliny. „Ceny jízdného se na trase Praha – Ostrava – Žilina nemění," doplnila příjemnou zprávu pro cestující Petra Nováková, PR manažerka holdingu Student Agency, pod který patří i vlaky RegioJet.