Dobrovolníci na Šumpersku uklidí okolí řek
Šumpersko – Do úklidu okolí řek se na přelomu března a dubna pustí na Šumpersku desítky dobrovolníků. Připojí se k akci My pro vodu – voda pro nás, kterou o sobotách 28. března a 4. dubna organizuje Povodí Moravy.

Na Šumpersku se úklid vodních toků uskuteční 4. dubna. Přímo v okresním městě temeničtí hasiči spolu s dalšími dobrovolníky vyčistí Bratrušovský potok v úseku od mostu na ulici Langrova po most na Jesenické ulici. Sraz účastníků je v 8 hodin u temenické hasičské zbrojnice.

V Zábřehu se týž den skauti vyčistí Moravskou Sázavu v úseku od mostu na Rudolfov po lávku u bagru v Lupěném. Sraz účastníků je v 8 hodin u kostela u kasáren. V Klopině sesbírají místní dobrovolníci odpad z potoka protékajícího obcí. Sejdou se v 9 hodin na místním koupališti. Dobrovolníci budou čistit též Třebůvku v Lošticích od čistírny odpadních vod po jez ve Vlčicích, termín je však zatím v jednání.

Zájemci, kteří by se chtěli do úklidové akce zapojit, mohou kontaktovat mluvčí Povodí Moravy Gabrielu Tomíčkovou. Státní podnik jim zajistí pracovní pomůcky, odvoz sesbíraného odpadu a malé občerstvení.

Petrov omezil hluk o nedělích a svátcích
Petrov nad Desnou – Obyvatelé Petrova nesmí o nedělích, vánočních a velikonočních svátcích provozovat hlučné činnosti. Zakazuje jim to nová vyhláška. Lidé v Petrově by tak v uvedených dnech neměli například řezat dřevo motorovou pilou či na cirkulárce, sekat sekačkou trávu nebo pracovat s křovinořezem.

„Vyhláška nám připomíná, že je ku prospěchu každého z nás a v zájmu našeho nejen duševního zdraví, když alespoň jeden den v týdnu budeme v obci dodržovat klid," uvádí představitelé Petrova na obecním webu.

V Hanušovicích se utkají střelci
Hanušovice – Mistrovství České republiky ve střelbě ze vzduchových zbraní budou v sobotu 28. a v neděli 29. března hostit Hanušovice. V tělocvičně místní základní školy se utkají nejlepší čeští střelci od kategorií děti do 12 let až po dospělé.
První směna střelců nastoupí oba dva dny na pozice v 8.30 hodin. Sobota bude vyhrazena puškovým disciplínám, neděle pak pistolovým. Každý soutěžní den zakončí předávání cen třem nejlepším střelcům v každé z kategorií.

Rapotín otevře nový obecní úřad
Rapotín – Když budou chtít obyvatelé Rapotína zaplatit poplatky za popelnice, ověřit listinu či přehlásit trvalý pobyt, zamíří brzy na jinou adresu. Zdejší obecní úřad se brzy přestěhuje od kostela do nové budovy postavené v těsném sousedství kulturního domu.
Obecní úřad se začne do nových prostor stěhovat začátkem dubna. Nová úřadovna bude slavnostně otevřena 22. dubna odpoledne. Její vybudování stálo bez DPH zhruba 19 milionů korun.

Současná budova obecního úřadu je ve špatném technickém stavu. Rapotínští v minulosti zvažovali několik možných řešení. Nakonec se rozhodli pro stavbu zcela nového sídla, které bude splňovat všechny potřebné parametry.

„Úřad se situoval k budově KKC, protože díky tomu lze využívat společné prostory včetně zasedacích místností. V novém úřadu se tak stavěly jen kanceláře," řekl starosta Rapotína Pavel Žerníček.

V Řepové budou bez proudu
Řepová – Bez elektrické energie se budou muset ve čtvrtek 19. března obejít občané Řepové, místní části Mohelnice. Proud nepůjde v celé obci v době od osmi do šestnácti hodin. Důvodem jsou nezbytné práce na zařízení distribuční soustavy, jejichž cílem je kontrolovat stav sítě a zabezpečit spolehlivou dodávku elektřiny.

Děti z Rohle se mohou těšit na pohádku
Rohle – Na veselou pohádku O statečné princezně mohou vyrazit rodiče se svými ratolestmi do kulturního domu v Rohli. Ochotníci z Hladového divadélka z Úsova představení sehrají v sobotu 21. března od patnácti hodin. Vstupné je dobrovolné.

V Rovensku budou házet kamenem
Rovensko – Hod kamenem pod Rovenským pramenem pořádá kulturní komise Obecního úřadu v Rovensku. Sraz je v sobotu 28. března v půl desáté na fotbalovém hřišti. Účastníci budou mít možnost si opéct špekáčky. Uzeniny si ale musejí přinést s sebou.

Probační služba otevře dveře veřejnosti
Jeseník, Šumperk – Co je to Probační a mediační služba? Čím se zabývá a jaké jsou výsledky její činnosti? Odpovědi na tyto a podobné otázky zjistí lidé, kteří ve čtvrtek 19. března od 9 do 15 zavítají do střediska Probační a mediační služby v ulici M. R. Štefánika v Šumperku nebo v ulici Nábřežní v Jeseníku.

Příchozím se budou věnovat zaměstnanci středisek, kteří pracují v různých agendách. Se zájemci budou hovořit o konkrétních případech a zkušenostech ze své práce. Akce se koná u příležitosti patnácti let činnosti Probační a mediační služby.

Lázně si připomenou světový den vody
Jeseník – Světový den vody si o předposledním březnovém víkendu připomenou jesenické lázně. V areálu na Gräfenbergu bude od pátku 20. do neděle 22. března voda léčit, bude se o ní hovořit i v ní sportovat.

Zájemci si budou moci poslechnout z úst lázeňského průvodce a znalce tamních pramenů Jiřího Glabazni přednášku Géniové živé vody. Mohou se s ním vydat také na procházku po pramenech, na které se dozví řadu zajímavostí o Studničním vrchu a historii obnovy pramenů.

Lidé se o víkendu mohou v lázních účastnit též aqua aerobiku, speciálního aqua nordic walkingu či kurzu potápění. Pro děti bude v pátek připravena výtvarná dílna o vodě, v sobotu zábavné odpoledne a v neděli vodní hrátky.

Lidé mohou připomínkovat územní plán Písečné
Písečná – Veřejnost může připomínkovat nový územní plán Písečné. Do návrhu projektové dokumentace mohou nahlédnout na obecním úřadě v Písečné, na městském úřadě v Jeseníku a v elektronické podobě na webu města Jeseník. Připomínky je možné vznášet v písemné podobě na stavební odbor městského úřadu Jeseník do 4. května.

Územní plán je strategický dokument každé obce. Stanovuje její budoucí rozvoj. Mimo jiné určuje, jak může být konkrétní lokalita v obci využita.

Česká Ves plánuje rozšířit veřejné osvětlení
Česká Ves – Síť veřejného osvětlení plánuje rozšířit Česká Ves. Nová svítidla by se měla objevit v ulicích U Norkárny, Úzká, Za Řekou a Polní. Obec vyhlásila výběrové řízení na dodavatele. Vítěz by měl zakázku provést od začátku května do konce července letošního roku.