Sochaři budou v Rejcharticích tesat anděly
Rejchartice – Parta sochařů a řezbářů bude od 11. do 18. července pracovat na louce nedaleko místního kostela. Uskuteční se zde sochařské sympozium Andělárium 2015. Akci zakončí v sobotu 18. července vernisáž děl.

Sochařské sympozium, jehož tématem jsou andělé, se v Rejcharticích koná již třetím rokem. Cílem akce je vytvoření unikátní umělecké sbírky soch andělů pod širým nebem a zatraktivnění turistických tras. Součástí projektu je totiž vytvoření Andělské stezky, která propojí Šumperk a Rejchartice. Sochy budou postupně umísťovány podél stávajících turistických cest.

Dobrovolníci posečou louky
Písečná – Milovníci přírody a lidových tradic se sejdou v sobotu 18. července u hájovny na Chebzí u Písečné na Jesenicku. Od šesté hodiny ranní zde budou kosit louky.

Louky na Chebzí a Holendrech jsou chráněny z důvodu výskytu největší populace prstnatce bezového v CHKO Jeseníky. Významný je zde i výskyt dalších vstavačovitých a chráněných rostlin. „Na letošním ročníku opět společně ručně pokosíme kosami některé z těchto luk a přispějeme tak k ochraně těchto vzácných druhů," objasňují smysl akce pořadatelé.

Na akci nebude chybět jídlo a pití od místních výrobců ani hudba, u které si budou moci účastníci zazpívat lidové písničky. Akci zakončí bohoslužba u kapličky na Holendrech s malou hostinou pod širým nebem.

Ve Vikýřovicích přibude chodník
Vikýřovice – Větší bezpečnosti se dočkají chodci v jižní části Vikýřovic. Na Hraběšické ulici přibude nový chodník. Za 626 tisíc korun jej postaví šumperská firma Sart, která s nejnižší cenou vyhrála výběrové řízení. Na akci obec získala dotaci, která pokryje tři čtvrtiny nákladů. Práce stavbaři zahájí na počátku srpna, hotovi mají být do konce října.

Cyklistům a chodcům bude sloužit nová komunikace
Rapotín – Novou komunikaci budou moci využívat pěší a jezdci na kole v Rapotíně. Tři metry široký pás pro chodce a cyklisty o délce 184 metrů vznikne v lokalitě U Losinky. Za milion korun jej od letošního července do listopadu postaví zábřežská firma Ekozis, která tuto zakázku získala ve výběrovém řízení. Polovinu nákladů uhradí dotace Olomouckého kraje.

Lidé se mohou připomínkovat návrh územního plánu
Staré Město – Návrh územního plánu Starého Města spolu s vyhodnocením jeho vlivů na udržitelný rozvoj může připomínkovat veřejnost. Do dokumentů mohou lidé nahlédnout na úřadovně Městského úřadu Šumperk na ulici Jesenická nebo na webu města Šumperku v sekci mapový portál – územní plány obcí – projednávané. Připomínky mohou lidé uplatňovat do začátku srpna.

Hanušovice zateplí kulturní dům
Hanušovice – Město Hanušovice nechá zateplit kulturní dům. Stavbaři izolují obvodové zdi, stropy budovy i podlahu v kilosále. Luxferové konstrukce nahradí plastová okna. Budova bude mít též novou omítku.

Do výběrového řízení se přihlásily čtyři firmy. Nejvýhodnější nabídku ve výši 2,9 milionu korun podalo Obchodní centrum SAN ze Šumperku. Na akci se městu podařilo získat evropskou dotaci, která pokryje velkou většinu nákladů. Práce by měla vítězná firma dokončit do 20. listopadu.