V nemocnicích klesají počty hospitalizovaných. Znepokojivá čísla nepřicházejí ani z domovů pro seniory v regionu, kde probíhá plošné testování klientů i zaměstnanců.

„V Olomouckém kraji je situace klidná, stabilní a odpovídá sníženým kontaktům vzhledem k dodržování mimořádných opatření. Stále dochází ke komunitnímu šíření viru,“ sdělila krajská epidemioložka Růžena Haliřová.

„Je potřeba, aby lidé nadále dodržovali základní pravidlo 3R – důsledné mytí a dezinfekce rukou, nošení roušek a dodržování rozestupů,“ dodala.

K provedení "olomouckého" testu je potřeba provést výtěr z nosu odběrovou štětičkou, která se zasune kořene nosu, kde je virová nálož největší.
Rychlý a levnější test na covid z Olomouce má certifikát. Odběr si uděláte sami

PES: trojka jen v jednom okrese

Stupeň pohotovosti, kterou hlídá protiepidemický systém (PES), je v Olomouckém kraji k 27. listopadu červený – index rizika pro kraj činí 67. Minulý pátek byl o něco optimističtější – 62. Index rizika pro celou ČR je aktuálně 57 - z 0 až 100 v rámci pětistupňové pohotovostní škály PES.

Nejlépe je na tom aktuálně Olomoucko s indexem 56, což odpovídá příznivějšímu, oranžovému stupni.

Zbylé okresy spadají do stupně č. 4, tedy červené. Nejvyšší index rizika má Přerov, a to 69. Prostějov a Šumperk je na 62 a Jeseník 61.

Varovná čísla v posledních dnech nehlásí domovy pro seniory, kde nevzplála významná nákazová ohniska koronaviru, která by odhalilo probíhající plošné testování.

V největším domově pro seniory, Domov seniorů Pohoda Olomouc-Chválkovice, zachytili antigenními testy jednotky případů.

„Dohromady sedm klientů a čtyři zaměstnance. Nikdo nemusel být hospitalizován. Situace je klidná,“ shrnul po dvou kolech testování ředitel Jiří Floder.

Ski areál v Branné připravuje lyžařskou sezonu. 25. listopadu 2020
V Jeseníkách zasněžují sjezdovky. První mohla jet už o víkendu

Nemocnice v Olomouckém kraji hlásí pokračující úbytek hospitalizací s koronavirem. Na prostějovském infekčním oddělení měli v pátek ráno 47 nemocných na standardních lůžkách a 9 na ARO a JIP.

„Před týdnem to bylo 61 a 11. Úbytek je patrný,“ sdělila mluvčí nemocnice ze zdravotnické skupiny Agel Radka Miloševská.

Fakultní nemocnice Olomouc evidovala v pátek ráno celkem 69 covid pozitivních pacientů, z toho 24 na JIP. Minulý pátek činil celkový počet 102.

Legenda kulturistiky a trenér Pavol Jablonický na jednom ze seminářů
Fitko okýnkem nenahradíš, smutní Jablonický nad zavřenou posilovnou v Olomouci

Nemocnice prosí o trpělivost

Nemocnice částečně obnovují běžný provoz. Od 25. listopadu například na Ortopedické klinice FN Olomouc.

„Konkrétně otevíráme jedno lůžkové oddělení a polovinu jednotky intenzivní péče. K dispozici budeme mít pouze jeden operační sál,“ sdělilo vedení kliniky s tím, že pacienty budou postupně oslovovat sami.

„Žádáme o trpělivost, protože za těchto podmínek není možné okamžitě odoperovat všechny pacienty, jejichž operace byla odložena,“ dodali.

Představení kloktací sady GARGTEST, díky které může být odběr vzorku na vyšetření Covid-19 příjemnější
Stačí vykloktat. Díky novince z Olomouce může být odběr na covid příjemnější

V Olomouckém kraji se aktuálně potýká s novým koronavirem 3 538 lidí. Počet úmrtí s covidem se podle informací Ministerstva zdravotnictví zvýšil v Olomouckém kraji na 502.

Od března do čtvrtka eviduje ministerstvo v Olomouckém kraji celkem 31 789 potvrzených případů Covid-19, 27 758 nakažených se vyléčilo.