Za pátek přibylo v Olomouckém kraji 384 případů Covid-19. Průměr v posledních dnech překročil 500.

„Průměr za poslední čtyři dny, tedy průměr pracovních dní v tomto týdnu má pak hodnotu 876 případů,“ informovali v pátek epidemiologové na webu Ministerstva zdravotnictví.

Očkování proti nemoci covid-19 v Domově pro seniory v Tovačově. Jako první přišli na řadu zdravotníci a personál. 8. ledna 2021
Mobilní tým z Olomouce naočkoval proti covidu první seniory

Znepokojující je podíl seniorní skupiny. Z celkového počtu vzrostl o tři procenta na aktuálních 20 procent, což v číselném vyjádření odpovídá průměru 111 případům denně.

„Vyšší hodnoty v seniorní skupině následně zvyšují počty hospitalizací, což může mít dopad zejména na kapacitu lůžkové péče,“ připomněli epidemiologové.

Karel Černý z Hlinska v 81 letech přežil těžký průběh koronaviru - na snímku se svým portrétem ve 46 letech (vlevo) a fotografií pořízenou po prodělaném covidu (vpravo). 30. 12. 2020
Hrůza, bolest, zoufalství. Senior v 81 letech přežil těžký průběh covidu

Hrozí tlak na nemocnice

Počty hospitalizací se za posledních sedm dní pohybovaly v rozmezí od 400 do 450 případů.

„Aktuálně je hospitalizováno téměř 447 pacientů, z toho u 83 pacientů je vyžadována hospitalizace na lůžkách intenzivní péče,“ uvedli v pátek epidemiologové.

Obě hodnoty jsou přitom výrazně vyšší než v minulém týdnu.

„Ukazují na celkovou zhoršenou situaci v kraji. V případě eskalace trendu a pokračujícího nárůst hrozí výrazný tlak na kapacity lůžkové a intenzivní péče v kraji,“ upozornili.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Olomoucká fakultka vytvoří očkovací centrum, zvládne až 1000 lidí denně

Největší "hustota" na Prostějovsku

V Olomouckém kraji se aktuálně potýká s nákazou 7 847 lidí. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel eviduje nejvíce případů za posledních sedm dní Prostějovsko, a to 723.

Následuje Přerovsko s 706 případy, Jesenicko s 698 a Olomoucko s 686 nakaženými.

Nejklidnější je situace na Šumpersku, kde Ministerstvo zdravotnictví eviduje 458 osob s potvrzenou nákazou Covid-19 za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Od počátku epidemie eviduje ministerstvo v Olomouckém kraji celkem 48 900 potvrzených případů. S covidem v regionu zemřelo 842 nemocných.