Ve slavné nádražní scéně začínající režisér Karel Smyczek v kostýmu železničáře osobně prošel před kamerou. S odstupem času si už ale nevybavuje, na kterém nádraží se Housata v roce 1978 natáčela.

„Je mi to fakt líto, ale vůbec netuším. Moc daleko od Krnova jsme ale jistě nejeli,“ sdělil režisér Smyczek Deníku.

Čtenáři na výzvu Deníku poslali asi patnáct tipů, které jsme prověřovali. Nádraží Krnov Cvilín? Milotice nad Opavou? Vrbno pod Pradědem? Tanvald? Jeseník? Opava západ? Třemešná ve Slezsku? Jindřichov ve Slezsku? Valšov? Ostrava Svinov? Studénka? Slavkov u Opavy? Město Albrechtice?

Nový přestupní terminál Šumperk - autobusové nádraží.
Jak se vám líbí nový autobusák v Šumperku? Víme, odkud co pojede

U žádného nádraží nebyla shoda stoprocentní. Byla podobná, ale chyběly například svahy v pozadí nebo neodpovídalo kolejiště.

„Filmovým střihem se běžně skládají různé lokace,“ upozornil nás jeden z čtenářů na možnost, že filmaři natočili různá nádraží a spojili je dohromady až ve střižně. Aby nás nezmátly triky střihačů, bylo nutné se soustředit na záběr, kde se kolejiště, nástupiště i pozadí objevily současně.

Cvilín? Lipová? Asi ne

Čtenáři si vzpomněli na zajímavou indicii. V rozhlasovém vyprávění o Houstatech se režisér Smyczek zmínil, že kromě Krnova se natáčelo také ve vesnici Lipová Lázně. Jenže nádraží v Lipové má dřevěné zábradlí, zatímco ve filmu je kovové. Neseděly dveře ani okno.

Radek Jadrníček (vpravo) je hlavní sládek pivovaru, který nese jeho jméno. Pracuje v něm i se svým bratrem Lubošem (vlevo). Slaví úspěch s jejich pivem Jadrošem
Minipivovary na Moravě bojují o přežití, pomocí e-shopů i tvarůžků

Ani tipy pamětníků nás nedovedly k cíli. „Jasně že je to Krnov – Cvilín. V té budově, kde se natáčela Hosata, jsem v té době měla školu jako tkadlena druhého ročníku. Pak jsme byly jako učenky v kině na předpremiéře,“ poskytla Deníku milou osobní vzpomínku paní Jiřina. „Já si dodnes pamatuji v Krnově na Cvilíně ty velké dřevěné dveře na WC a krásný kovaný klíč k nim na zapůjčení,“ zdůvodnil svůj tip na Cvilín další pamětník.

Bohužel nádraží Cvilín můžeme téměř s jistotou vyloučit. Má úplně jiné kolejiště a chybí kopce v pozadí.

Jeseník? Přihořívá!

Nejdůležitější tip poskytl Deníku Pavel Juřík, podle kterého jde o nádraží Jeseník: „Koleje v zatáčce je směr Mikulovice. Jde vidět i strážný domek. V záběru příjezdu vlaku jsou vidět jeřábové stroje bývalých Rudných dolů. Vzadu novinový stánek a dopravní kancelář.“

Další čtenáři nás upozornili na historické fotografie nádraží v Jeseníku, které našli na internetu. Zejména u fotografie zveřejněné na mapy.cz seděly všechny hlavní markanty. Nejen kovové sloupy a zábradlí, ale dokonce i lampy! Největší naděje vyvolaly tyčové stojánky na květiny jak vystřižené z filmu Housata. Shody byly tak očividné, že jsme vyrazili do Jeseníku.

Nádraží v Jeseníku má dnes naprosto stejné sloupy jako nádraží v Housatech. Shoduje se vchod do restaurace, kolejiště v zatáčce i svahy v pozadí.Zdroj: Deník/František Kuba

Při rekonstrukcích se bouralo

Dnes už laické oko nepozná, zda se nádražní scény z Housat natáčely právě v Jeseníku. Při rekonstrukcích nádraží se dost bouralo. Zmizely původní lampy, specifické tyčové držáky na květiny i celá budova na konci zastřešeného nástupiště. Nicméně kolejiště, svahy v pozadí a hlavně původní (citlivě opravené) sloupy odpovídají filmovým záběrům.

„Jestli se tu v sedmdesátých letech natáčel film? Tak o tom jsme neslyšely. Nádražní hospoda určitě byla na stejném místě, jako je dnes, to vám v Jeseníků každý potvrdí. Ta zbouraná budova na konci měla jedny dveře a jedno okno směrem k nám, jak říkáte,“ shodují se dámy, které zajišťují úklid nádraží.

Pátrání filmových fanoušků

Ze všech čtenářských tipů je nejpravděpodobnější, že se nádražní scény natáčely v Jeseníku. Stoprocentní jistotu nám může dát jen počítačový program, který dokáže porovnat filmové políčko s markanty dnešního jesenického nádraží. Bohužel filmoví a železniční fanoušci si už nikdy v Jeseníku nepořídí selfíčko, na kterém jsou rozpoznatelné lokace z Housat.