Javornická radnice objednala pořádkovou službu po problémech z minulého léta. V centru města se pohybovaly skupinky povalečů, kteří se opíjeli a páchali výtržnosti. Jejich chování vyvolávalo u místních velkou nevoli, odrazovalo i turisty.

Postřelmov si strážníky pochvalujeDo Postřelmova zajíždějí od letošního dubna strážníci městské policie ze sousedního Zábřeha. Obec se domluvila s městem na vzájemné spolupráci, protože zřizování samostatné obecní policie by bylo příliš administrativně náročné.

Musela ale nějak reagovat na četné podněty občanů, kteří si stěžovali, že někteří obyvatelé dělají neustále nadměrný hluk, nepořádek, porušují obecní vyhlášky a obtěžují okolí.

Po pěti měsících si obec spolupráci se strážníky pochvaluje. „Je dobré, že tady jsou, i když někteří jedinci stále dělají problémy. Ale spolupráce funguje, a když je potřeba a zavoláme je, tak strážníci přijedou a problémy vyřeší," řekl starosta Postřelmova Jaroslav Nimrichtr.

Bezpečnostní agentura v Javorníku působí od začátku letošního června. Jejím úkolem je zejména zajišťovat dodržování vyhlášek souvisejících s klidem, bezpečností a pořádkem ve městě.

Činnost pořádkové služby někteří lidé v Javorníku kritizují. Řadu výhrad měli například uživatelé sociálních sítí. „Myslím, že to pořád stejné. Ta služba je podle mě poměrně zbytečná. Nepřinesla takovou změnu, jakou jsme čekali," řekla starší obyvatelka z Javorníku.

Opačný názor na působení „černých šerifů" zastávají lidé, kteří mají dění na javornickém náměstí dennodenně na očích.

„Situace je o něco lepší. Jak tu nasadili sekuriťáky, problémoví lidé se trochu drží zpátky. Řekla bych, že služba k něčemu dobrá je, ale měla by mít větší pravomoci. Byla by užitečnější," míní Klára Jirešová, která prodává v železářství na náměstí.

Že problémových lidí na náměstí ubylo, potvrdila i Věra Blatová. Na prostranství vedle kašny prodávala celé léto zmrzlinu.

„Už se tu tak neválí opilci, nedovolí si tu vysedávat a vyřvávat. Myslím, že je to i díky sekuritě. Vždycky zakročí, napomenou, domluví jim," řekla Věra Blatová.

Působení bezpečnostní agentury vidí jako smysluplné.  Podle ní se činnost agentury nelíbí zejména lidem, kteří v centru popíjejí.

Pořádkovou službu v Javorníku zajišťuje firma Aragon Security. Její muži zpočátku řešili hlavně porušování zákazu pití alkoholu v místech, kde to vyhláška zapovídá: například na náměstí Svobody, v okolí městského úřadu nebo v prostoru pod zámkem.

„Denně jsme z těchto míst vykazovali stále se opakující osoby, které se v podstatě podařilo v průběhu prvního měsíce vytlačit," uvedl jednatel firmy Aragon Karel Murín.

Pořádková služba řeší i případy psů pobíhajících volně bez náhubku nebo problémy s polskými trhovci, kteří bez povolení prodávali v ulicích města. Ve dvou případech zadržela i pachatele trestné činnosti.

„V jednom případě naše hlídka zadržela a předala Policii České republiky pachatele, který přepadl místní občanku a ukradl její příruční tašku," sdělil Karel Murín. Ve druhém šlo o krádež v obchodě, odkud se zloději pokusili utéct. I v tomto případě skončili v rukou policie.

Ačkoli dvojice mužů v černém nemají pravomoci jako policisté, s jejich činností je vedení města spokojené. Radnice si od pořádkové služby slibovala především prevenci před zvyšováním kriminality. Bezpečnostní agenturu zvolila jako kompromisní řešení. Zřízení strážníků by městskou kasu neúměrně zatížilo.

„Jsou vidět v ulicích, pomohou, poradí. Situace se tu znatelně zlepšila, turisté a lidé bydlící v nejtěsnějším okolí náměstí jsou spokojeni. Pořádková služba je výrazný prvek, který nás ochraňuje a pomáhá nám," řekla starostka Javorníku Irena Karešová.

Za služby bezpečnostní agentury Javorník v letošním roce zaplatí sedm set tisíc korun. Zda budou muži v černém ve městě působit i v příštím roce, rozhodnou noví zastupitelé zvolení v říjnových volbách.

„Podařilo se nám sice snížit četnost přestupků, nicméně kdyby účinná prevence ustala, vše by se vrátilo ke starým pořádkům," upozornil Karel Murín.