Tématem pátého ročníku juniorské soutěže byla svatba. Dortypřivezli cukráři s sebou. Přímo na místě pod dohledem porotců i návštěvníků vytvářeli z modelovací hmoty pohádkové postavičky, ovoce, zeleninu a z čokolády mašle.

„Svatební dort má vzbudit pocit úžasu, ohromení. Člověk před ním musí stát a jen koukat. Je jednou z dominantních věcí hostiny a nemělo by se na něm šetřit. Měl by být jemný, světlý, načinčaný,“ prozradila předsedkyně poroty Pavlína Berzsiová, jak by měl vypadat svatební dort.

Při soutěži ale zkušená porotkyně pocit úžasu neměla.

„Dorty jsou pěkné, ale není tady nic výjimečného, co by nás nadchlo. Opakují se chyby z minulých let, tedy, že chutě jsou přeslazené. Také by studenti měli více využívat příchutě. Neměli by se bát jít do ovoce a likérů,“ dala Berzsiová radu soutěžícím do příštího ročníku.

Do Kongresového sálu přišly dorty obdivovat desítky lidí. K vidění byly dobroty nejrůznějších tvarů ozdobených svatebčany, labutěmi, květy nebo cukrovým svatebním kočárem taženým párem koní.

Velkou pozornost vzbudil dort se zamilovanými slepičkami. „Jsou nejvíce originální. Myslím si, že na svatbě nemusí být vše jen bílé,“ nechala se slyšet Miluše Ryjáčková z Prahy, která je v jesenických lázních na léčení se svou dcerkou Kristýnkou.

Bílá barva není podle Berzsiové jedinou možností pro svatební dort, dort se slepičkami ale podle ní na svatbu nepatří. „Je hodně abstraktní. Slepičky jsou roztomilé, je tam srdce jako symbol lásky, ale dnešním tématem je svatba,“ dodala Berzsiová.

Nejlepší dort se podle porotců podařilo upéct Michaele Hanusové z pořádající Střední potravinářské školy v Jeseníku. Dívka se stala i celkovou vítězkou. Její dort v oranžovém nádechu a s labutěmi z foukaného karamelu získal nejvíce bodů.

„Barevná kombinace je úžasná. Přestože květy mají sytě oranžovou barvu, je jemný. Získal si nás hlavně pracností a precizností, s jakou jsou udělané květy a labutě z foukaného karamelu. Vymodelovat z hmoty růži zvládne kde kdo, ale foukaný karamel je vyšší třída, která patří k nejsložitějším,“ řekla Bersiová.

„Vůbec jsem to nečekala,“ vydechla úžasem Michaela, která po dokončení třetího ročníku chce pokračovat v nadstavbovém studiu oboru.