Šanci vyhnout se sladkému pečení nabízí ještě do poloviny prosince pekařství a cukrářství Vašíček v Zábřehu a cukrářství U Sněhové trubičky v Libině. Cukroví je možné si objednat a samozřejmě pak i vyzvednout nejen přímo ve výrobnách, ale i v jejich prodejnách v Šumperku, Zábřehu nebo Libině.

„Klient si může říct i částku, kterou chce utratit, a my mu namícháme směs kousků. Jinak dodáváme půlkilové i kilové balení, letos jdeme na trh i s jemným čajovým pečivem. Děláme i malé provedení zákusků včetně koňakových špiček," uvedl prokurista zábřežského pekařství Vašíček Libor Blaháček.

Libinská výrobna nabízí mimo jiné krabičku se směsí cukroví - 70 deka je za dvě stovky, 1,4 kilogramu za čtyři sta korun. Před Vánocemi zaměstnává i brigádníky. Poslední výdej cukroví plánuje na 22. prosince.

V Jeseníku je tradičním dodavatelem cukroví Střední odborná škola gastronomie a potravinářství. Její žáci z oborů pekař a cukrář upečou na praxi každý rok téměř tunu vánočních sladkostí. Stopku objednávkám vyhlásili koncem října, na začátku listopadu začalo vlastní pečení, protože cukroví má záruku dva až tři měsíce. Kilový balíček se sladkou směsí stojí 250 korun.

Kdo si nestihl včas objednat, má ještě šanci koupit si cukroví na tradiční vánoční výstavě, kterou jesenická škola pořádá v úterý 11. prosince od 10 do 17 hodin v Kapli. „Ve volném prodeji bude asi sto kilo sladkostí. Nabídneme opět míchané kilové balíčky, ale i půlkilové s jedním druhem - vanilkové rohlíčky, linecké, zázvorky, perníčky nebo třené pečivo," uvedla vedoucí učitelka cukrářské a pekařské výroby školy Lenka Juránková.

Cukrářka z Moravičan Jiřina Krmelová vzala posledních pár objednávek před týdnem a další už nepřijímá, aby do Vánoc všechno stihla.  „Největší zájem je o plněné cukroví, protože to suché si lidé doma většinou upečou sami. Ale na zmenšeniny kokosek, věnečků, pařížských rohlíčků, nebo brambůrek si samozřejmě každý doma netroufne," říká Jiřina Krmelová.

Už na konci října vyhlásila stop objednávkám také Marie Diblíková ze Zábřehu. „Mám asi stovku zákazníků, mnozí si cukroví objednávají hned po příjezdu z dovolené. Pracuji teď až sedmnáct hodin denně, odpočinu si až po Vánocích," říká cukrářka.

Dobrá zpráva je, že cukráři se letos vyhnuli zdražení, své sladké zboží nabízejí za stejnou cenu jako loni, i když cena másla, cukru či pohonných hmot stoupla.