VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cukrářství z Libiny je vyhlášené. Díky trubičkám

Jsou nadýchané, křehké a se sněhovou náplní uprostřed. Lahodné trubičky stály u zrodu cukrářské firmy v Libině na Šumpersku. Zákusek před několika dny získal značku Regionální potravina Olomouckého kraje.

13.10.2017
SDÍLEJ:

Výrobna tradičních trubiček v Cukrářství u Sněhové trubičky v LibiněFoto: Deník / Kopáč Jiří

„Byli jsme velká rodina, sedm dětí. Maminka hrozně ráda pekla, na Vánoce nebo Velikonoce dělala spoustu druhů zákusků. Cukroví měla dobré a rozkřiklo se to. Ještě když chodila do práce, začala péct sousedům na svatby nebo pohřební hostiny. A trubičky šly nejvíce na odbyt,“ popisuje začátky podnikání Marie Chlupové její dcera Marie Ivanovičová, která nyní Cukrářství u Sněhové trubičky spoluvlastní a vede.

Když dostala výpověď v eternitce, byla volba Marie Chlupové logická. Ve svých devětačtyřiceti letech začala podnikat a péct trubičky. V nedalekém Šumperku si pořídila stánek na jedné z hlavních ulic. Minout jej nemohl nikdo, kdo z centra města mířil na vlak. Zákusky z Libiny se postupně stávaly pojmem.

„V soboty tam chodila prodávat. Naplňovalo ji to. Jak se ale výroba začala rozšiřovat, neměla už na to čas,“ říká Marie Ivanovičová.

Výroba trubiček je v cukrářském řemesle mistrovská práce. Jen příprava těsta zabere s nutnými technologickými pauzami celou směnu, pečení a plnění dutinek se odehrává až následující den.

„Musíte mít přesnou recepturu, těsto musí být pořádně propracované. Chvíli také trvá, než se naučíte trubičky namotávat,“ poznamenala vedoucí cukrářství.

V současnosti má Cukrářství u Sněhové trubičky ve stálém sortimentu okolo 45 druhů zákusků a třicet zaměstnanců. Ročně v domě na libinském náměstí napečou okolo milionu osmi set tisíc kusů zákusků.

„Trubičky se dříve prodávaly více, než teď. Je to logické, když děláme tolik druhů cukroví. Pořád jsou ale vyhlášené,“ uzavírá Marie Ivanovičová.

Regionální potraviny Olomouckého kraje 2017
Hovězí maso ve vlastní šťávě – Zemědělské družstvo Kokory
Niva extra – Mlékárna Otinoves
Zakysaná smetana – Zemědělské družstvo Senice na Hané
Potštátský chléb – Pekařství Fojtík
Trubička – Cukrářství u Sněhové trubičky
Jesenický mošt jablko černý rybíz – Richard Jašš
Rajčata Snack odrůda Angelle – Zemědělské družstvo Haňovice
Loštický šáteček – Blanka Poštulková

Autor: Petr Krňávek

13.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – pondělí 11. prosince 2017

Podruhé narozen pod koly tramvaje a padlý symbol Vánoc: nejlepší videa dne

Řidič se po dálnici řítil v protisměru. Skončil na psychiatrii

Velmi nebezpečnou situaci zažili řidiči na dálnici z Mohelnice do Olomouce.

Šofér felicie nepřežil náraz do domu

Tragická nehoda se stala v pondělí krátce před jedenáctou hodinou dopolední v Hanušovicích.

Pojištění pracovní neschopnosti může vytrhnout trn z paty

Dlouhodobá léčba nemoci nebo úrazu zamává nejen s psychikou člověka, ale také s jeho peněženkou. Pokud nemáte našetřenou solidní rezervu, zamyslete se nad připojištěním pracovní neschopnosti. Může vám přijít vhod. Co byste o připojištění měli vědět prozrazuje David Kučera, finanční poradce Partners.

Z Králického Sněžníku zmizí ruiny chaty. Zřejmě vrtulníkem

Stovky tun suti a odpadu skrývá okolí bývalé Lichtenštejnovy chaty na Králickém Sněžníku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT