Vyrazit na výlet s vypůjčeným kolem přitom přináší spoustu výhod. Jednou z nich je i to, že se dají dělat okružní výlety, aniž by se musel člověk vracet na místo startu zpět k autu.

Vybrané tratě, kde České dráhy přepraví
v osobních a spěšných vlacích zdarma vypůjčená kola
* trať 270 v úseku Olomouc hl. n. – Zábřeh na Moravě
* trať 291 v úseku Zábřeh na Moravě – Šumperk
* trať 292 v úseku Šumperk – Jeseník
Zdroj: České dráhy

„Zrovna Jeseníky nabízejí takových možností docela dost. Takže je určitě dobré, že s takovou službou někdo přichází. Zatím jsem ji sice nevyužil, ale jakmile se zlepší počasí, máme to i přítelkyní v plánu," řekl Petr Frydrich z jižní Moravy, který pravidelně tráví svůj volný čas v nejvyšších moravskoslezských horách.

Vypůjčit si bicykl třeba právě na nádraží přináší i další výhody. Státní dopravce takové kolo přepravuje v přilehlém regionu zpravidla zdarma. Cena za půjčení se tak může cyklistovi vrátit na tom, že ušetři za dopravu a nechá se vyvézt do vrcholových partií. Cestu zpátky pak absolvuje už na kole.

„Na vybraných tratích přepravujeme vypůjčené kolo zdarma. Dá se tak i zkombinovat pěší a cyklovýlet a využít bezplatné úschovy v určených stanicích," poradila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Zájemcům nabízí dopravce v Zábřehu šest trekingových kol s předepsanou výbavou a pravidelným servisem. Úschovna na nádraží v Zábřehu je otevřená denně od čtvrt na osm ráno do stejné doby večer.

Kola je možné si předem i rezervovat, a to telefonicky nebo e-mailem. Vypůjčené bicykly je přitom možné vrátit i na hlavním nádraží v Olomouci, kde tuto službu provozují již několik let a ohlasy na ni jsou veskrze pozitivní.

„V Olomouci letos půjčovna funguje osmým rokem. Loni jsme evidovali osmaosmdesát výpůjček. Kola z Olomouce je naopak možné vrátit na nádraží v Zábřehu," doplnila Kateřina Šubová.

Půjčovné na jeden den vyjde na sto šedesát korun. Držitelé zákaznické In-karty Českých drah čtyřicet korun ušetří. Polodenní půjčovné, které se počítá od třinácti hodin, stojí sto dvacet korun, ve zlevněné variantě jen devadesát korun.

Při zapůjčení je nezbytné podepsat smlouvu, pro kterou jsou potřeba dva osobní doklady. Může to být třeba občanský a řidičský průkaz nebo již zmiňovaná zákaznická In-karta, zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. Ta činí tisíc korun za jedno kolo nebo dvojnásobek až za pět bicyklů.

Kola ve stanici Zábřeh na Moravě je možné si rezervovat buď přímo v osobní pokladně, nebo na telefonních číslech 972 743 200 a 972 743 204, případně na e-mailové adrese ZNM@cdcentrum.cd.cz.

Ze Zábřeha můžete vyrazit na hrad nebo k mašinceHned několik atraktivních cílů najdou v okolí Zábřehu turisté na kolech. Mohou vyrazit třeba na asi deset kilometrů vzdálenou zříceninu hradu Brníčko nebo se vydat podél hlavní železniční trati, která ze Zábřehu pokračuje směrem na Prahu.

Mezi Lupěným a Hněvkovem zde najdou cyklostezku vedoucí po tělese bývalé trati i s malým skanzenem připomínající provoz na této důležité dopravní tepně. Nechybí zde ani parní lokomotiva.

„V nedalekém Bozeňově pak bude v provozu od července nová zážitková stezka s venkovními společenskými hrami, oddychová zóna s minigolfem, půjčovna netradičního sportovního vybavení, jako jsou hole pro nordic walkin, frisbee nebo dětské in-line brusle," pozvala k návštěvě vedoucí informačního centra v Zábřehu Iva Kovářová.

Kola do hor vám odveze většina vlaků

Šumpersko, Jesenicko – Strávit dovolenou aktivně v sedlech kola na Šumpersku a Jesenicku není vůbec problém. K dispozici jsou zde stovky kilometrů cyklotras i cyklostezek, z nichž si vyberou opravdoví sportovci i rodiny s malými dětmi.

Ilustrační foto.Pokud nemáte k dispozici auto, dostanete se na start své vyjížďky buď vlakem, nebo o prázdninách i speciálním cyklobusem. Kola přepravují v našem regionu desítky vlaků Českých drah i všechny spoje soukromé Železnice Desná.

Od 28. června do konce prázdnin bude jezdit ze Šumperka speciální cyklobus přes Skřítek a Rýmařov až na Hvězdu a Ovčárnu. Jízdní řád zatím dopravce Arriva Morava připravuje. Jízdenky a místenky ale bude možné rezervovat i ve všech turistických informačních centrech v regionu, avizuje dopravce na svých internetových stránkách.

„Loni jsem cyklobus několikrát využil. Je to velká výhoda, když se člověk nechá vyvézt nahoru a pak si může jezdit podle toho, co zvládá. Dolů už sjede vždycky," řekl cyklista Petr Drlík.

Ve vlacích Českých drah je možné kola přepravit buď jako spoluzavazadlo, nebo formou služby nazvané úschova během přepravy.

„Vyhledávané jsou spoje kolem atraktivních cyklotras, například kolem řeky Moravy. Oblíbené jsou také vlaky do hor, kdy cykloturisté využívají železnici pro cestu do vyšších poloh a pak jezdí po hřebenech. Mezi takové oblíbené destinace, kam posíláme vlaky se speciálně upravenými vozy pro jízdní kola, patří například Ramzová," řekl ředitel odboru obchodu osobní dopravy Českých drah Jiří Ješeta.

Cena za přepravu kola se liší podle vzdálenosti a je odstupňovaná do tří pásem. V tom nejkratším do padesáti kilometrů cyklisté zaplatí pětadvacet korun. Nejdelší vzdálenost přesahuje 350 kilometrů a přijde na trojnásobek.

Ve vybraných spojích je možná rezervace, u určitých vlaků je dokonce povinná. Ušetřit se dá na internetovém e-shopu Českých drah, kde je možné rezervaci pořídit i zdarma.

Kolo je možné přepravit také ve všech vlacích soukromé Železnice Desná na tratích Šumperk – Kouty nad Desnou a Petrov nad Desnou – Sobotín. Cestující v nich zaplatí za přepravu kola dvacetikorunu.