V oblasti Jeseníků provozuje autobusová společnost Connex Morava čtyři cyklobusové linky. Autobusy pro cyklisty jezdí v červenci a srpnu denně, v září pak o víkendech a ve státní svátek.

První linka jezdí z Olomouce přes Šternberk a Hvězdu na Ovčárnu. Druhá linka jede z Krnova přes Bruntál a Karlovu Studánku do Jeseníku. Třetí spoj míří ze Šumperka přes Hvězdu do Jeseníku. Čtvrtý cyklobus vozí cestující z Jeseníku do polských Glucholaz a přes Hvězdu do Karlova.

Pro cyklisty je navíc připraven speciální kyvadlový spoj mezi Hvězdou a Ovčárnou.

V současné době nabízí Connex Morava i on-line rezervaci. Je to služba, která umožňuje cestujícímu si přes internet rezervovat místo pro jízdní kolo. Za přepravu kola je účtován poplatek patnáct korun.

„Nyní zaznamenáváme obrovský zájem o víkendové cyklobusy. Rezervace jsou plné prakticky týden dopředu. Všem, kteří si plánují výlet s kolem, doporučuji, aby si rezervovali místo s časovým předstihem,“ řekla Lucie Polednová ze společnosti Connex Morava.

Další alternativou pro cyklisty v tomto regionu je cyklovlak. České dráhy zajišťují přepravu jízdních kol téměř ve všech svých soupravách.

Tyto spoje jezdí v regionální i dálkové dopravě po celý rok. Cena za přepravu jízdního kola v označeném voze vybaveném prostorem pro kola i v pojízdné úschovně je dvacet korun. Přepravné za bicykl zaplatí cestující přímo ve vlaku. Pokud cyklista přesedá, musí stejnou částku v dalším spoji zaplatit znovu.

Existuje však možnost, jak kolo přepravovat zdarma. Nemusí za něj totiž zaplatit cyklista, který si kolo půjčí ve stanici. Cestující mohou bezplatné přepravy využít na tratích Zábřeh – Přerov a Mikulovice – Hanušovice.

Kolo je možné si zapůjčit v půjčovně trekkingových kol v Jeseníku. K vypůjčení kola stačí předložit dva osobní doklady a složit vratnou kauci tisíc korun. Cena půjčovného na den za jedno kolo činní 170 korun při předložení platné jízdenky Českých drah. Bez jízdenky je půjčovné o deset korun dražší.

„Půjčovna je otevřená třetím rokem a máme v ní šest kol. Letos jsme zaznamenali dosud největší zájem,“ řekla pracovnice jesenické železniční stanice Marie Stratilová.

Pavla Krobotová