S cyklostezkou, která by bezpečně propojila Medlov s Uničovem se počítá už několik let, obec už má stavební povolení. „Na podzim připravíme pozemky, abychom mohli začít s terénními úpravami. Stavbu samotnou zahájíme nejpozději na jaře příštího roku. Náklady dosáhnou na našem úseku dlouhém asi tisíc metrů zhruba jednoho a půl milionu korun,“ sdělil medlovský starosta Bohumír Berger (ODS).

Obec má připravené dvě různé varianty cyklotrasy. Jedna počítá s okrajem z obrubníků, druhá verze s krajnicemi. „Cyklostezku jsme našim občanům slíbili, tak ji také co nejdříve postavíme. Pustíme se do toho i v případě, že Uničov zatím úsek na svém katastru budovat nebude,“ dodal Berger.

V Uničově se však příprava projektu i samotné stezky poněkud zadrhla. Důvodem jsou problémy s výkupem dotčených pozemků od soukromých vlastníků. „Zatím je to ve fázi, kdy nejsou ochotní je prodat ani o prodeji jednat. Dokud se tento problém nedořeší, nemá cenu investovat do projektové dokumentace, byly by to vyhozené peníze,“ sdělil mluvčí uničovské radnice Marek Juráň.

To, kdy se věci pohnou k lepšímu proto zatím nedokázal ani odhadnout. „Několikrát jsme vlastníky vyzvali, aby se vyjádřili k tomu, zda parcely prodají nebo ne. Žádali jsme je také o vyjádření k nabídnuté ceně, ale k žádné dohodě ještě nedošlo. V minulosti jsme už podobné problémy řešili na trase Uničov-Střelice. Také tam trvala jednání s vlastníky pozemků několik let a dlouho nebylo možné cyklostezku prodloužit o další úsek,“ vzpomněl Juráň.