„Podepisování smluv o dotacích z Regionálního operačního programu Střední Morava je pozastaveno od května. Důvodem je požadavek ministerstva financí na obsahové změny ve smlouvách," uvedla mluvčí Úřadu Regionální rady Střední Morava Renata Škrobálková.

Ministerstvo reagovalo na požadavek Evropské komise: všechny smlouvy mají být doplněny o část, která bude řešit odvody za porušování zákona.

Podle Škrobálkové jde o formální záležitost. „Nepřepokládáme, že by posun podpisu měl ohrozit již schválené dotace," řekla mluvčí.

Těžkosti pro radnice

Radnice z toho ale mají těžkou hlavu. Stavební firmě musejí zaplatit a dotaci nejspíš nedostanou dřív než v září. V případě cyklostezky z Moravičan do Mohelnice jde o 6,4 milionu korun, o které by se měly obě radnice podělit. Větší tíha leží na Moravičanech, protože jsou zadavatelem zakázky a z podílu obcí musejí uhradit dvě třetiny.

„Pravděpodobně nám nezbude, než si vzít nějaký překlenovací úvěr. Zastupitelé se o tom budou radit příští pondělí. Nepřipadá v úvahu, že bychom tak důležitou a veřejností sledovanou stavbu zakonzervovali. Musíme udělat vše pro její včasné dokončení," řekl starosta Moravičan Antonín Pospíšil (nez.).

Mohelnice zřejmě svolá k problému mimořádné zastupitelstvo

Téměř dva kilometry dlouhá stezka pro cyklisty i pěší bude stát 10,5 milionu korun. Na Mohelnici vychází podíl 1,3 milionu. Nově by na přechodnou dobu musela přidat dva miliony.

„Uvolnit takovou sumu je pro náš napjatý rozpočet problém, tak velkou rezervu nemáme. Zatím ještě nevím, jaké řešení navrhneme. Každopádně k tomu svoláme asi na 18. července mimořádné zastupitelstvo," řekl místostarosta Mohelnice Antonín Navrátil (TOP 09).

Kritika opozice

Řešení nebude jednoduché. Odpůrcem zvýšení příspěvku je druhý místostarosta Mohelnice Pavel Kuba (ČSSD).

„Především neměla být zahájena stavba před podpisem smlouvy o dotaci," řekl Kuba. Upozornil, že podle smlouvy mezi oběma obcemi má Mohelnice přispět jen v případě, že projekt dotaci dostane.

Lidé na cyklostezku mezi Mohelnicí a Moravičany netrpělivě čekají. Úzká silnice je velmi frekventovaná, navíc je ve špatném stavu. Denně tudy projede kolem tří set cyklistů – ve všední den jsou to lidé na cestě do práce, za nákupy a na úřady, o víkendech pak v letní sezoně turisté mířící například do Litovelského Pomoraví.