Ondřej Bank prozradil, že by se do řad dobrovolných dárců krve rád přidal, zkušenost již s tím má.

„Dneska jsem si připomněl svá mladá léta, kdy jsem ještě před svou sportovní kariérou tady na Transfúzní službě v Šumperku několikrát daroval krev," řekl Ondřej Bank, který nedávno oznámil ukončení své sportovní kariéry. V budoucnu se prý chce především věnovat své rodině a také firmě na výrobu sportovního oblečení a doplňků.

22 prvodárců

Množství lidí v areálu Transfúzní služby bylo mimořádné, dorazily jich více než tři stovky. Z velké části se jednalo o studenty. S účastí veřejnosti tak byli pořadatelé spokojeni.

Do registru dárců krve na Transfuzní službě přibylo za jediné dopoledne dvaadvacet nových jmen, prvodárců. Darování krve za přítomnosti špičkového sportovce přitom nebylo zdaleka jedinou zajímavostí. V rámci akce byla pro všechny příchozí připravena také soutěž, hudební produkce, nebo i možnost nechat si zdarma orientačně stanovit krevní skupinu.

Akci podpořil i šumperský místostarosta Tomáš Spurný, který absolvoval základní vyšetření. „Pokud bude má krev vyhovovat, dárcem se stanu," zmínil Tomáš Spurný.

Určitě přijdu znova, svěřila se studentka

Po nezbytném vyšetření krevního obrazu a kontrole u lékaře absolvovala svůj premiérový odběr v životě i osmnáctiletá Anna, studentka šumperského gymnázia

Chtěla jsem zkusit, jaké to bude, a celý odběr jsme zvládla úplně bez problému. Určitě přijdu znova. Akci hodnotím kladně, je dobře, že se tak o potřebě dobrovolného darování krve a plazmy dozvěděla široká veřejnost," prozradila studentka Anna ze Šumperka.

Podle ředitelky šumperské Transfůzní služby Marie Urbánkové je právě o mladé dobrovolníky velký zájem.

„Naší snahou je získat zdravé mladé lidí, kteří tak mohou s námi pravidelně spolupracovat," řekla Marie Urbánková.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Bezplatné dárcovství krve přitom dává nejenom dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také zahrnuje lékařské vyšetření a znamená možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 2000 korun za každý absolvovaný odběr.