Pořadatelé jim tomu přidali celodenní programem, při kterém se zabavili dospělí i děti. Zájemcům umožnili nastříhat si voňavou kytičku, nechali je nakouknout do levandulového statku nebo nakoupit ve vlastním krámku výrobky z levandule.
Další své chutě návštěvníci uspokojili na jarmarku regionálních výrobců a naučili se s levandulí i vařit. Přímo z pódia zájemcům své umění předvedl šéfkuchař Jan Rimpler. Děti zase zabavila farmářská stezka, která kromě soutěžení přinesla i zcela zapomenuté hry.
„Zavzpomínali jsme na svá dětská léta a inspiraci hledali u babiček,“ okomentovala obsah tak trošku jiného soutěžení pořadatelka ze Sboru dobrovolných hasičů Rostěnice.
„Cílem je ukázat, jak si děti hrávaly na vesnici a prověřit je i v myšlení. A tak se chodilo na chůdách, cvrkalo kuličkami nebo zatloukaly hřebíky. Na jiném místě pak gastronomická prezidentka Blanka zapojila děti do vaření. A co si navařili, to si malí kuchaříci také snědli.
„Jezdíme každý rok, vždy si to neskutečně užijeme,“ okomentovala atmosféru levandulí vonícího festivalu dvojice dívek z nedaleké Mohelnice.
„My jsme poprvé a jsme nadšeni,“ zhodnotila rodinka, jež akci pojala jako piknik mezi rozkvetlými záhony.
Mezi těmi se ale také malovalo, fotilo nebo jen tak pozorovalo a poslouchalo….
Autor: Bartoňová Vladimíra