„Oslovili jsme sto devadesát škol a rozeslali náměty s šesti pohádkami. Školy si příběhy musejí rozpracovat do scénáře, nacvičit a poslat nám své dílo k vyhodnocení,“ uvedl projektový manažer Jesenické rozvojové Marcel Šos. Výzvu vyslyšelo sedmadvacet škol, ale i to je podle Šose úspěch, v nějž zpočátku nevěřili. Děti z Loučné nad Desnou se dokonce rozhodly nastudovat muzikál. Nový projekt má jasný cíl, a to zviditelnit Jeseníky. Pohádky jsou ideálním prostředkem, který mluví hlavně k dětem. Podporují jej i europoslanec Jan Březina, starostové obcí a záštitu nad akcí převzal kníže Karel Mornstein-Zierotin s dcerou Karlou.

„Zdejší hory milujeme a moc, proto nás projekt zaujal hned napoprvé. Je zaměřený na děti, na historii a výchovu k lásce k regionu, v němž žijeme,“ řekla Karla Mornstein - Zierotin. S otcem sídlí na zámku v Bludově a jeho prostory nabídla k návštěvě dětí z přihlášených škol. V lednu bude odborná komise vybírat tři nejlepší soubory z mateřinek, prvního a druhého stupně základních škol. Na dvanáct souborů čeká překvapení. „Chceme vypravit pohádkový vlak do Prahy. Děti převezmou ceny v divadle, kde pro ně zahrají profesionální herci,“ prozradil Šos. Tím ale vše nekončí. Jesenická rozvojová připravuje natočení třináctidílného seriálu Večerníčků o Jeseníkách na způsob Krkonošských pohádek. Role skřítků se mají ujmout malí herci.

„Naší snahou je vytvořit tradici, festival pohádek. Žerotínové nám nabídli prostory zámku, kde by se mohl festival konat. Zájem o spolupráci projevili i Poláci,“ dodal Šos.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika