„Původně to mělo být ještě o měsíc dříve, nic se však nemění na tom, že stavba zatím pokračuje podle plánu,“ řekl ředitel dětského domova Jiří Klaška. Podle stavbyvedoucího Tomáše Vlčka práci zpozdilo špatné počasí, kvůli němuž muselo být odloženo dokončování fasád. Dělníci nyní pracují na interiérech.
V listopadu, rok po zahájení stavby, domov pojme až 48 dětí ve věku 12 až 15 let, které se do výchovného ústavu dostaly rozhodnutím soudu převážně z rozvrácených rodin. Do Šumperka se děti přestěhují ze zařízení, jehož stav i vybavení podle Klašky připomíná spíše letní tábor než místo, v němž by našly domov. Oproti stávajícím prostorám v Koutech nebudou svěřenkyně domova spát na pokojích po osmi, ale každá osmičlenná skupina dostane byt se třemi ložnicemi, takže si budou moci užít většího soukromí. Každý z bytů bude mít vlastní koupelnu a kuchyni, což podstatně vylepší hygienické podmínky a komfort, jenž na děti, doposud využívající pouze společných sprch a kuchyní, v novém domově čeká.

Další novinkou je přeměna dosud dívčího zařízení na smíšené. V nové budově školy a také tělocvičny se tak dívky, prozatím navštěvující čistě dívčí školu, budou setkávat se spolužačkami i spolužáky. Plány Jiřího Klašky míří především ke vzdělání svěřenců. „Chci, aby všichni dochodili základní školu, a pak případně začali chodit na střední školu nebo získali výuční list. Přestěhování do Šumperka jim nabídne lepší možnosti, protože budou mít ke školám blíž. Větší město nabízí i lepší využití volného času, k čemuž bude směřovat například naše spolupráce s Vilou Doris,“ řekl.

Se zmizením zdevastované budovy bývalého pionýrského sídla na Vyhlídce jsou spokojeni i obyvatelé Šumperka. Po letech se konečně zbavili nevyužívaného monstra. Odklizení trosek a stavba nového areálu i s vybavením školy a bytů stála ministerstvo školství a tělovýchovy 80 milionů korun. „Šumperk se díky investici stane sídlem jediného ústavu tohoto typu na střední a severní Moravě,“ dodal ředitel dětského domova.