„Většina z toho, co se v sérii odehrává, jsou ikonické případy z devadesátých let, které jsme všichni prožívali a denně je sledovali,“ řekl k jednotlivým kauzám Ondřej Sokol v seriálu vystupující jako nadporučík Tůma.

„Nával takzvané svobody odšpuntoval v masivním množství i to zlé v lidech,“ doplnil jej Martin Finger, který ztvárnil mladší verzi operativce Václava Plíška. Jeho diváci znají z Případů 1. oddělení v podání Bolka Polívky.

Martin Finger a Ondřej Sokol se vedle sebe na obrazovce neobjevili poprvé. V roce 2014 ztvárnili hlavní role ve filmu Krásno. Ke snímku odehrávajícím se v jejich rodném Šumperku napsali také scénář a Ondřej Sokol jej i režíroval.

Válka kutilů policie a mantáků zločinu

Premiérová epizoda šestidílné série Devadesátky zavedla diváky do roku 1993. K pražské mordpartě nastoupil vyšetřovatel Tomáš Kozák (Kryštof Bartoš), aby pomohl objasnit porevoluční kauzy.

Devadesátky dějově předchází Případy 1. oddělení o zhruba dvacet let. Divákům na skutečných kauzách připomíná atmosféru doby, kdy kriminalita vyskočila do nečekaných výšin a rozhodovalo se o tom, jestli policie najde a ustojí v novém režimu svou roli.

Líbil se vám první díl série Devadesátky? Hlasujte v anketě pod článkem

„Šlo o válku kutilů policie a mantáků zločinu. Tyto případy byly mnohokrát rozebírány v tisku, v rozhlase i v televizi. My jsme je dali dohromady a napsali příběh tak, jak se udál z pohledu samotné policie,“ komentoval děj autor scénáře a bývalý kriminalista Josef Mareš.

Natáčení série Pozadí událostí v univerzitním Konviktu v Olomouci
Natáčení olomoucké detektivky finišuje. Tady jsou nové fotky z Pozadí událostí

Režisér Peter Bebjak jej doplnil: „Šlo o zvláštní časy, kdy se rodila a zároveň i kastrovala demokracie. Já sám na to vzpomínám jako na velmi krvavou dobu. Velké množství lidí zmizelo a až v současnosti se dozvídáme jejich osudy. Byl to Divoký východ.“

Zdroj: Youtube

Devadesátá léta přinesla kromě svobody pro všechny i strmý nárůst kriminality. Každý týden přibývaly oběti zločinů, mafiáni začínali mít pocit, že tahají za delší konec provazu a policie neměla metodu, čas ani prostředky, jak tomu čelit. Premiérový seriál České televize divákům v šesti epizodách přibližuje události i osoby, které jsou s těmito lety spjaty. Ať už jde o figuru podnikatele Ivana Jonáka a jeho Discolandu nebo šéfa podsvětí Františka Mrázka.