Lékaři Amálce diagnostikovali nemoc, kterou má jen několik dětí na světě, děvčátko z Hraběnova je v České republice jediné. Jedná se o onemocnění kůže zvané ichtyóza, bohužel u Amálky propuklo v nejtěžší formě. Dívence se na kůži neustále tvoří šupinky, celkově je pokožka náchylná k popraskání, citlivá, bolestivá a výrazně ji omezuje v pohybu.

„Úleva v podobě krémů, mastí a různých olejů je pro ni moc důležitá. Péče musí být poskytována velice zodpovědně. Je to dlouhodobý proces, který nejde nijak ošidit. Když se Amálka nenamaže, kůže rychle vyschne a popraská. Když je potřeba, promazáváme Amálku i ve dvě hodiny ráno a po pár hodinách znovu. Jsou noci, kdy člověk prakticky nespí,“ vysvětlila maminka Kristýna.

Dům kultury v Šumperku. Ilustrační foto
Šumperský dům kultury čeká velká rekonstrukce a proměna

Amálku však netrápí pouze problémy s kůží. V důsledku nepřetržitého napínání pokožky nemá prakticky oční víčka, proto je nezbytné pečlivě zvlhčovat oči pomocí umělých slz.

V souvislosti s oslabenou pokožkou má Amálka problémy s termoregulací. V létě a v zimě musí většinu času trávit doma, protože se přehřívá nebo naopak hrozí prochladnutí. Děti nemocné ichtyózou jsou navíc téměř neustále vystaveny vysokému riziku infekce.

„Začátky byly dost těžké, vše bylo šíleně náročné. Vyčerpání, vysílení, utrpení, žal, nepochopení okolí, které si myslelo, že zanedbáváme péči, a proto tak naše holčička vypadá. První rok a půl jsme skoro nechodili ven. Docházely nám síly. Už jen smíření se s faktem, že má dcera takto těžkou a vzácnou nemoc, věčná nejistota, minimum informací. Nevíte, co váš čeká do budoucna,“ vzpomíná paní Kristýna.

Nadaci Dobrý anděl rodina požádala o pomoc loni, od té doby jí chodí pravidelné příspěvky. Pomáhají tak hradit prostředky, které Amálce pomáhají. Podobně jako je náročná péče, tak i masti, krémy, oleje, vitamíny a další zdravotnický materiál jsou velmi nákladné.

„Díky nadaci se nám žije o něco lépe,“ dodala matka Amálky. 

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně
Turbíny na Dlouhých stráních se točí stále častěji, přibývá i turistů

Dobří andělé pomohli již 76 rodinám ze Šumperska a Jesenicka Nadace Dobrý anděl podporuje rodiny s dětmi, kde má rodič nebo dítě onkologické onemocnění nebo se dítě potýká s jiným vážným onemocněním. Každý měsíc nadace rodinám zasílá finanční podporu v řádu několika tisíc korun. Ta jim pomáhá hradit výdaje spojené s léčbou či běžný chod domácnosti, protože často rodič dlouhodobě přeruší své zaměstnání. Příspěvky od dárců nadace rozděluje do posledního haléře rodinám nemocných, protože její chod je financován ze soukromých zdrojů jejích zakladatelů a dalších filantropů. Každý měsíc nadaci zažádá o pomoc průměrně pětasedmdesát nových rodin, které zasáhla vážná nemoc.