Práce mají být hotové do začátku letních prázdnin.

„Stavbu parkovišť trochu zkomplikovaly rozvody plynu, které jsou uložené jinak, než je zakreslené v dokumentaci. Firma je sice v mírném skluzu, ale dělá vše pro to, aby termín dodržela. Pokud bude přát počasí, tak by se do konce června mělo vše stihnout," řekl starosta Mohelnice Pavel Kuba.

Čtyřicet let staré sídliště trpělo klasickými neduhy. Největším problémem bylo parkování. V sedmdesátých letech, kdy se stavělo, nikdo nepočítal s tím, že bude mít každá domácnost auto, někdy i dvě.Průběh revitalizace sídliště Stanislavova v Mohelnici

„Míst pro auta bylo málo a navíc na některých z nich byly položené jen zatravňovací čtverce, takže když trochu zapršelo, tak tam stála voda. Také chodníky byly totálně rozbité," popsal před začátkem rekonstrukce hlavní problémy Jaroslav Vašíček, který na sídlišti bydlí.

Zeleň i osvětlení

Problémy s parkováním vyřeší nové velkokapacitní parkoviště. Na celém sídlišti také stavební firma opraví veřejné osvětlení, chodníky a vozovky, které notně poznamenala výstavba kanalizace v loňském roce.

Park mezi panelovými domy dělníci upraví a osází novou zelení.

Památník padlých ve světové válce s pamětní deskou bude mít nové místo na městském hřbitově. Skulpturu ale čeká oprava.

„Její stav se ukázal jako nepříliš dobrý. Oprava přijde asi na padesát tisíc korun. Budeme na ni vypisovat soutěž," doplnil starosta Kuba.

Nová cyklostezka

Sídliště také protne cyklostezka, která místním usnadní dojíždění do práce do dvou největších mohelnických firem – Siemensu a Helly. V budoucnu ji bude možné napojit na už hotové cyklostezky směrem na Libivou a na Moravičany, takže kolaři budou moci bezpečně projet napříč městem.

Lávku přes Mírovku firma upraví na bezbariérovou, aby se přes ni snadno dostali i vozíčkáři či maminky s kočárky.

Práce jsou rozvržené do dvou let. Projekt původně počítal s náklady kolem třiceti milionů korun. Ve výběrovém řízení se ale podařilo cenu výrazně snížit. Zvítězila v něm společnost Eurovia, která nabídla sumu přibližně devatenáct milionů korun.