„Zaznamenali jsme zvýšenou aktivitu sběračů borůvek, zatím ale na území mimo národní přírodní rezervace. Situaci budeme monitorovat ve spolupráci s Lesy České republiky a policií. Zatím jsme uložili jednu blokovou pokutu za vjezd motorových vozidel," řekl Michal Ulrych, který má na Správě Chráněné krajinné oblasti Jeseníky na starost terénní službu a stráž přírody.

V nejvyšších polohách Jeseníků, kde se nacházejí i národní přírodní rezervace, dozrávají modré plody v polovině srpna. „Letos v květnu hodně pomrzly, vypadá to, že borůvek bude v nejvyšších polohách méně," odhaduje Ulrych.

„Na borůvky chodím už několik let, mám už svá vytipovaná místa. Nesehnala jsem brigádu, takže se mi hodí každá koruna," svěřila se dvaadvacetiletá studentka, která nechtěla zveřejnit své jméno. Na otázku, zda lesní plody sbírá i tam, kde je to zakázané, odpověděla jen provinilým úsměvem a pokrčením ramen.

Národní přírodní rezervace se v Jeseníkách nacházejí v okolí Pradědu, na Skřítku, na Rejvízu a v okolí Šeráku a Keprníku. Stejně jsou chráněné i vrcholové partie Králického Sněžníku.

V národních přírodních rezervacích nesmí návštěvníci například vstupovat mimo značené stezky, vjíždět auty mimo cesty nebo sbírat lesní plody. Provinilcům hrozí na místě tisícikorunová bloková pokuta, ve správním řízení pak postih až ve výši deset tisíc korun.

Z hlediska ochrany přírody není největším problémem samotný sběr borůvek. Při své činnosti ale sběrači ruší živočichy, ničí rostliny, vyšlapávají v terénu nové stezky a zůstává po nich nepořádek.