„Modrou sjezdovku máme připravenou, bude jezdit poma. Lanovku pustíme až za týden. Otevíráme sice v pátek ráno, ale netušíme, jestli vůbec někdo přijede. Větší návštěvnost čekáme spíš v sobotu a neděli," řekl majitel areálu Proskil Rostislav Procházka. Lyžaře v Branné letos čekají nové toalety ve zděné budově a později také bufet.

Nedočkaví lyžaři mohou v sobotu vyrazit také do areálu K3Sport v Koutech nad Desnou, nachystaná je pro ně sjezdovka o délce 400 metrů v dolní části areálu, která se nazývá K Snowparku a jezdí na ní přibližovací vlek.

„Provoz šestisedačková lanovky zahájíme až 15. prosince. Ale již tento víkend chceme návštěvníky přivítat alespoň na jedné sjezdovce, v provozu bude restaurace i půjčovna, celodenní ski-pas nabízíme za 250 korun. Ostatní svahy ještě zasněžujeme. Přírodního sněhu totiž ještě moc nenapadlo," uvedl ředitel areálu K3Sport Petr Marek. Lyžovat se začne od 8. prosince také na Ramzové i Dolní Moravě.

Menší areály, jako například Oáza v Loučné nad Desnou či Klepáčov premiéru plánují až na 15. prosinec. „Všechno chceme mít do týdne perfektně připravené, určitě na první lyžování nabídneme nějaké slevy," konstatoval Leoš Klaban ze střediska Oáza.

I když od středy střídavě sněží, optimální podmínky v Jeseníkách ale ještě nejsou pro vyznavače bílé stopy. Sněhu je totiž i ve vyšších partiích Jeseníků málo.

„Strojově se stopy ještě upravovat nedají, sněhu je tak do deseti centimetrů, aby mohla vyjet rolba muselo by napadnout přes dvacet čísel. Ale běžkaři se určité objeví, mají prošlápnutou stopu po asfaltové cestě z Ovčárny na Švýcárnu. Sníh je ovšem místy sfoukaný. Na jiných trasách se objevují kameny a také jsou holá místa, je to tak na starší lyže," upozornil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Členové horské služby budou o víkendu přítomni ve všech střediscích, i když v omezeném počtu. „Pojedou jen některá střediska a ještě omezeně, takže není potřeba, aby sloužily plné směny jako v plné zimní sezoně," řekl Michal Klimeš.

Horskou službu Jeseníky je možné v případě úrazu nebo komplikací kontaktovat na dispečerském telefonu 602 666 603. „Vzhledem k tomu, že máme dobrou znalost terénu, je to mnohem rychlejší, než když lidé volají na číslo 112, odkud teprve operátor informace předává nám," řekl náčelník Michal Klimeš.