Bat micva je rituál, při němž židovská dívka dosahuje náboženské dospělosti, a to v okamžiku, kdy je jí dvanáct let. Dívka se tak stává v překladu dcerou přikázání, tedy zodpovědnou za plnění svých náboženských povinností.

Jde o velmi významnou životní událost spojenou s obřadem a zkouškou ze znalostí zákona a tradic. Po bohoslužbě následuje hostina a dívka dostává dary, především modlitební knihy a předměty do domácnosti. U chlapců se koná podobný obřad bar micva při příležitosti třináctých narozenin.

Do dospělosti vstoupí v Lošticích při slavnosti, která začíná v devět hodin ráno, dívka Morissa z Glencoe v americkém státě Illinois. Během obřadu, jenž povede rabín Bruce Elder za přítomnosti členů kongregace Hakafa, se bude číst ze starobylé loštické Tóry.

„Před druhou světovou válkou bylo v Lošticích osmnáct svitků Tóry. V roce 1939 nacisté synagogu uzavřeli a většinu předmětů odvezli do skladu v Praze. Po válce se tyto předměty staly součástí sbírky Židovského muzea. Československá vláda v roce 1964 většinu Tór ze sbírek Židovského muzea, konkrétně 1564 svitků, prodala do Anglie," připomněl historii Luděk Štipl, předseda spolku Respekt a tolerance, které mapuje historii židovských obyvatel v našem regionu.

Majitelem celého souboru se stala Westminster Synagogue. Ta zřídila speciální zápůjčkový program, jehož prostřednictvím bezplatně poskytuje Tóry židovským kongregacím po celém světě, především těm menším, které nemají peníze na pořízení vlastního svitku. Povinností je o Tóru dobře pečovat a před čtením vzpomenout na oběti holocaustu z Čech a Moravy.

Loštické svitky se nacházejí v USA, Chile a na Novém Zélandu. Respekt a tolerance a město Loštice mají velmi dobré vztahy s kongregací Hakafa v Glencoe u Chicaga. Členové této kongregace navštívili v roce 2005 Loštice, přivezli poprvé od války zpět Tóru a sloužili zde bohoslužbu.

„Byla to první bohoslužba, která se v synagoze konala od počátku nacistické okupace. Loštická Tóra byla také první z 1564 svitků, která se kdy symbolicky vrátila zpět do České republiky. Členové kongregace chovají úctu k loštické synagoze a nazývají ji Domov naší Tóry. To je také důvod, proč Morissa, její rodiče, příbuzní i rabín Bruce Elder přijíždějí slavit významný svátek bat micva do Loštic," vysvětlil Luděk Štipl.

Krátce po bohoslužbě v roce 2005 začala rekonstrukce loštické synagogy, která skončila teprve před dvěma lety. Památka dostala postupně novou střechu, dělníci opravili krovy, položili izolaci proti vodě, vybudovali sociální zařízení i topení, vyměnili okna a položili také podlahu v hlavní chrámové lodi. Na tu využili staré dlaždice, které se podařilo objevit ve věznici na Mírově. Návštěvníci ze Spojených států si tak budou moci prohlédnout, jak moc se svatostánek za posledních jedenáct let proměnil.