V Šumperku bude červen ve znamení výtvarného umění.

„Situace se mění ze dne na den, ale už jsme udělali zásadní rozhodnutí. Příznivce výtvarného umění zveme do Galerie Jiřího Jílka, která nabízí výstavu Světlem a tuší Hany Rysové a Pavla Herynka. V polovině měsíce pak ve foyer domu kultury proběhne odhalení retro instalace Markéty Dočkalové a Štěpána Mikulenky. Současně tu bude zahájena retrospektivní výstava DK 40,“ řekl dramaturg Domu kultury Šumperk Ondřej Procházka.

Na červenec připravuje šumperský dům kultury koncert pod širým nebem k padesátému jubileu kapely Poutníci.

A v pátek 21. srpna pak oblíbenou Revival Invazi věnovanou hudbě Rolling Stones, Kabátu a dalších hvězdných kapel. Milovníci klasické hudby ani letos nepřijdou o koncerty z cyklu Klášterní hudební slavnosti.

Lenka Dusilová a Iva Bitová

Zábřežský kulturák na druhou polovinu června chystá cyklus akcí pod otevřeným nebem s názvem Hvězdy na hradě. Hlavními taháky projektu budou Lenka Dusilová a Iva Bittová.

„Plánovat v předstihu akce, když neznáte přesná pravidla, která budou platit v době jejich konání, je hodně složité. Musíme tak být připraveni na několik variant včetně špatného počasí. Přesto jsme už nechtěli dál čekat a v současné době dolaďujeme akce, na které chceme návštěvníky pozvat v druhé polovině června,“ řekl šéf zábřežského kulturáku. Většina z nich se uskuteční v areálu bývalého zábřežského hradu.

Kouty nad Desnou byly cílem letošního ročníku eJantarové cesty elektromobilů.
Zástup elektroaut se sjel u Dlouhých Strání, "největší baterky" v Česku

Na pátek 19. června je naplánovaná pohádka v podání olomouckého divadla Tramtarie a večer pořadatelé pozvou na další scénické čtení z cyklu LiStOVáNí.

V sobotu 20. června vystoupí držitelka šesti cen Anděl, zpěvačka Lenka Dusilová. O pár dní později si přijdou na své příznivci australské rockové kapely AC/DC, její největší hity zahraje nejuznávanější český revival AC/CZ. Série akcí pod otevřeným nebem vyvrcholí v sobotu 27. června vystoupením Ivy Bittové.

Na stojáka

V Jeseníku na letní čtvrtky plánují letní kino, zdejší kulturní zařízení chystají akce v areálu letního divadla i Katovny. Návštěvníci se mohou těšit na slam poetry, pořad Na stojáka nebo cestovatelské přednášky.

„Velký otazník stále visí nad akcí Jesenicko se baví. Nevíme, jaká bude situace. Zatím pracujeme s oběma variantami. Akce se buď úplně ruší a interpreti se přesunou na další rok, nebo proběhne v omezené míře,“ řekla ředitelka Městských kulturních zařízení Jeseník Petra Fusová.

Na největší hvězdy se mohou posluchači těšit na podzim. V Šumperku jsou v prodeji vstupenky na koncerty kapel Laura a její tygři, Argema nebo Katapult. V Jeseníku zase chystají koncert Hradišťanu nebo Olympiku.