Sídliště 9. května je jedním z největších v Jeseníku. Řada lidí zde řeší problém s parkováním, rodičům zde zase chybějí místa, kde by si mohly hrát jejich děti.

„V tomto areálu není nikde dětské hřiště. Je až nahoře u školy, což je daleko. Pískoviště tu zrušili. Mám malé děti a hřiště bych ocenila," řekla před nedávnem jedna z žen, která mezi paneláky nad Dukelskou ulicí věsila prádlo.

Město nyní plánuje rozsáhlou revitalizaci sídliště. Naplánovaná je na pět etap, které by se měly uskutečnit v průběhu pěti let. Práce se mají týkat prostoru mezi ulicemi Dukelská, Boženy Němcové a U Kasáren. Stavbaři se nejprve zaměří na spodní část sídliště a postupně se budou přesouvat do horních partií.

Město plánuje opravu ulic a chodníků, vybudování 283 nových parkovacích stání pro auta, čtyř dětských hřišť a osmi klidových zón. Počítá též s kácením stromů a výsadbou náhradních. Zásahům do zeleně bude předcházet dendrologický průzkum.

Předpokládané náklady na celou akci autor projektu vyčíslil na pětatřicet milionů korun. Dvacet milionů chce získat samospráva na dotacích od ministerstva pro místní rozvoj.

S obnovou chce město začít už příští rok.

„V první etapě bude nově vytvořeno šestnáct podélných a osmnáct kolmých stání pro auta. Vzniknou též dvě dětská hřiště: jedno pro děti do šesti let a druhé pro děti nad dvanáct let s workoutovými prvky," nastínila některé z prací místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Z potřebných sedmi milionů korun chce město získat čtyři na dotacích.

Nová světla, parkování i cyklostezka

Velkou proměnou prochází nyní také sídliště Stanislavova v Mohelnici.

Největším problémem zde bylo parkování, protože v době výstavby před čtyřiceti lety nikdo nepočítal s tím, že jednou bude mít každá rodina auto. Stav komunikací a chodníků pak notně poznamenala výstavba kanalizace.

Projektová dokumentace řeší revitalizaci celé lokality.

„Kromě rekonstrukce vozovek, chodníků a veřejného osvětlení se počítá s opravami stávajících parkovacích ploch a stavbou velkokapacitního parkoviště," popsal některé z chystaných změn mohelnický starosta Pavel Kuba.

Most přes říčku Mírovku bude bezbariérový.

Sídlištěm se bude vinout také cyklostezka. Ta usnadní cestu do práce zaměstnancům Siemensu a Helly. V budoucnu ji bude možné napojit na už hotové cyklostezky směrem na Libivou i na Moravičany.

Práce jsou rozvržené do dvou let. Letos se pracovalo na obnově povrchů vozovek a dělníci také udělali přípravu na stavbu parkovišť a chodníků.

Podle projektu měly práce na obnově sídliště přijít asi na třicet milionů korun. Ve výběrovém řízení se cenu podařilo srazit pod dvacet milionů. V rozpočtu na příští rok město vyčlenilo na tuto akci patnáct milionů, zbytek uhradí v roce 2017.

Zábřeh zatím bez rekonstrukce

Svá sídliště už řadu let obnovuje Šumperk.

Od roku 2006 postupně revitalizuje sídliště Prievidzská, letos získalo novou podobu také okolí panelových domů v ulici Evaldova.

Naopak v Zábřehu se žádná komplexní rekonstrukce sídliště neuskutečnila. Práce se omezují na dílčí obnovu zeleně nebo dětských hřišť.