Důvod je prostý, do tamního resortu Dolní Morava se Stezkou v oblacích totiž denně míří tisíce turistů. A když v červenci 2016 došlo ke kolapsu dopravy, řešení bylo nasnadě: vybudovat služebnu policie.

Vymalovat nestačilo

Posílit bezpečí nejen na silnicích, ale i místních obyvatel a turistů, to jsou hlavní úkoly, které má policie v Dolní Moravě splnit.

Služebna sídlí v prostorách bývalé hasičské zbrojnice, jejíž přestavbu financovala obec Dolní Morava. Původně se mělo jen vymalovat a pořídit nové obklady, ale – jak přiznal starosta Richard Novák – nakonec bylo třeba razantnějšího zákroku.

„Budova byla stavěná za minulého režimu v akci ´Zet´,“ vysvětlil starosta s tím, že celková částka za rekonstrukci nakonec dosáhla 600 tisíc korun, třetinou přispěl Pardubický kraj.

Rekonstrukce zastávky Ramzová v Jeseníkách.
Na trati do Jeseníku jezdí místo vlaků bagry

Se stálou službou

Služebna nebude mít stálou službu. Jak zástupci policie uvedli, počet policistů bude vždy reagovat na aktuální situaci.

„Na dohledu se kromě hlídek z Králík budou spolupodílet také hlídky dopravní policie z Vysokého Mýta, ale i další útvary krajského ředitelství,“ doplnil krajský policejní ředitel Jan Švejdar.

Právě doprava a parkování jsou v obci problematické. Kraj proto plánuje i další úpravy, chce zkapacitnit silnici, která do Dolní Moravy vede. Obec chce podél silnice vybudovat cyklostezku.

U příležitosti otevření služebny pak hejtman Martin Netolický s Janem Švejdarem podepsali darovací smlouvu na jeden milion korun, který bude využit na pořízení softwaru pro analýzu dat z videozáznamů kamerových systémů.

Vizualizace budoucí podoby bazénu v Šumperku
Rekonstrukce bazénu by mohla začít v půli prázdnin