Tři stojany se zásobníky jsou umístěny u výjezdů z Dolních Studének, kulatou samolepku na jedno použití si každý může vzít zdarma.

„Cílem je zvýšení bezpečnosti cyklistů a chodců ve večerních a nočních hodinách. Někteří lidé navíc zapomínají, že označení reflexními prvky je mimo obec už zákona povinné,“ řekl starosta Dolních Studének Radim Sršeň.

Dosavadní zkušenosti s automaty na odrazky jsou zatím dobré. „Zásobníky jsme poměrně brzo doplňovali dalšími nálepkami, takže lidé zřejmě zájem mají,“ dodal Radim Sršeň.

Nehoda v Rejvízu
Opilý řidič obrátil fiat na střechu. Hosté z hospody jej otočili zpátky

Automaty na reflexní terčíky si dala patentovat pražská firma Jukej Reflex. Dolní Studénky se staly pilotní obcí, kde se zjistí, jak služba funguje.

Firma má v úmyslu tyto automaty umístit do stovek dalších obcí v republice a svůj nápad chce prosadit i v zahraničí.

Na projektu firma spolupracuje s pojišťovnami i Sdružením místních samospráv.

„Myslím, že je to dobrý nápad. Do Dolních Studének jezdím na kole často, někdy i večer. Někdy na cyklostezce potkávám chodce, ne každý ten reflexní prvek má. Pokud má černé oblečení, je vidět na poslední chvíli,“ řekla Jana Novotná ze Šumperku.

V České republice ročně zemřou desítky chodců i cyklistů při srážce s autem. Před časem například na Hanušovicku a tuto srazilo staršího muže vedoucího kolo.

Pohyboval se sice na krajnici, ale na sobě měl tmavé svršky, takže řidič již nestačil zareagovat. Chodec tehdy na místě svým zraněním podlehl. 

V lokalitě pod sídlištěm 9. května v Dukelské ulici v Jeseníku se nachází letní koupaliště, fotbalové hřiště a sportovní hala. V budoucnu by zde mohl přibýt zimní stadion a bazén.
Třetí pokus? Jeseník znovu uvažuje o krytém bazénu