Bývalý manžel Nataši se sám paradoxně považuje za oběť domácího násilí. Na svou bývalou ženu i jejího současného přítele podal desítky trestních oznámení za napadení. Situace vyvrcholila velkým konfliktem loni v červnu.

Podle Nataši se incident odehrál tak, že ji bývalý manžel posilněný alkoholem nejdříve obtěžoval a pak srazil ze schodů v jejich společném domě. Žena si při pádu těžce pohmoždila krční páteř, byla hospitalizovaná také s otřesem mozku a v pracovní neschopnosti je dosud. Jiná je verze exmanžela, který záhy po celé nešťastné události běžel na policii a tvrdil, že jej napadl přítel jeho bývalé ženy.

„Strhl ze mne koupací plášť a nahého mne zkopal. Abych si zachránil alespoň holý život, byl jsem nucen zcela nahý přeběhnout čtvrtinu města na služebnu policie,“ líčil tehdy Alois Zajíc. Jeho tvrzení ale dostalo povážlivé trhliny poté, kdy jej několik sousedů vidělo, jak vybíhá z domu v županu, ten pak na ulici sám odhodil. Přítel Nataši, který do domu přijel na požádání její sestry, napadení popírá.

Za Natašu se postavili nejen sousedé z ulice, kteří sepsali petici se stížností na chování Aloise Zajíce. Ženu bezvýhradně podporují také její dva synové, podle nichž konfliktní a násilnické chování otce provázelo celé jejich dětství a dospívání.

„Je to pro nás obrovský stres, neustále žijeme v napětí, kdy bývalý manžel zase přijde domů a bude dělat peklo. Na majetkovém vyrovnání se dohodnout nechce, tvrdí, že nemám na nic nárok. Dosud navíc trpím následky úrazu, jsem na tom psychicky špatně. Byla bych ráda, kdyby již všechno skončilo,“ říká smutně Nataša.

Případem se zabývá policie, ale vyšetřování dosud neuzavřela. A to ani přesto, že do poloviny prosince minulého roku měla mít k dispozici znalecké posudky, které by jasně stanovily, jakým způsobem k pádu ze schodů došlo. Pokud se potvrdí verze Nataši, její bývalý bude obviněn z ublížení na zdraví.

Problémy má také přítel Nataši. „Pan Zajíc na mě neustále píše lživá udání, snaží se mi dělat nepříjemnosti v zaměstnání,“ řekl Milan Jalůvka.
Alois Zajíc se do role nevinné oběti stylizoval dokonale a na postup policie a státního zastupitelství si stěžuje na všechny strany. Oslovil již Poslaneckou sněmovnu, ministra vnitra, ombudsmana i Kancelář prezidenta republiky, naposledy také ministra spravedlnosti.

„Obvinění policie z nečinnosti ve věcech pana Zajíce byla šetřena a byla shledána nedůvodná. Policie koná podle zákona a v rámci svých kompetencí,“ sdělil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Od začátku ledna policisté na Šumpersku vyšetřovali osmadvacet partnerských konfliktů, které nesly znaky domácího násilí. Vyjma jednoho trestného činu byly všechny incidenty kvalifikovány jako přestupky proti občanskému soužití.

„Policisté postupují podle jasných instrukcí. Pokud jsou přivoláni ke konfliktu, kde se jedná o podezření na domácí násilí, vždy vyplňují úřední záznam. Zjišťují vztahy mezi pachatelem a poškozeným, zda se jedná o společné obydlí, zda zúčastnění jsou pod vlivem alkoholu nebo zda se konflikt odehrál za přítomnosti dětí. Policisté jsou schopni také poškozeným předat kontakty na různé instituce, například poradenská centra nebo azylové domy,“ vysvětlil mluvčí policie Svatoň.

Domácí násilí